odluk vlade

Do kraja lipnja produžena jamstva za kulturu i kreativnu industriju, 300 milijuna kuna kredita

18.03.2021 u 15:23

Bionic
Reading

Vlada je u četvrtak produžila Program jamstava za kredite za poduzetnike aktivne u području kulture i kreativnih industrija do 30. lipnja ove godine.

Programom je predviđeno 300 milijuna kuna kredita uz jamstvo u iznosu 100 posto glavnice kredita, odnosno najviše 800 tisuća eura po korisniku. Najkraće trajanje jamstva je jedna godina, a najduže pet godina unutar kojih je moguće odobriti do jedne godine počeka.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek je podsjetila da je Vlada u srpnju prošle godine usvojila Program jamstava za kredite za poduzetnike aktivne u području kulture i kreativnih industrija što je bilo prvi puta da su omogućena jamstva za kredite za poduzetnike aktivne u području kulture i kreativnih industrija.

S obzirom na produljenje pandemijske situacije i mogućnost produljenja programa, današnjom Vladinom odlukom se trajanje programa produžava do 30. lipnja ove godine, kazala je te dodala kako je u tijeku i priprema produženja do kraja 2021. godine.

Program jamstava za kredite za poduzetnike aktivne u području kulture i kreativnih industrija, namijenjen je subjektima malog gospodarstva u sektoru kulture i kreativne industrije koji su pogođeni pandemijom koronavirusa.

Cilj Programa je osigurati dodatnu likvidnost mikro, malim i srednjim subjektima malog gospodarstva u području kulture i kreativnih industrija uz smanjenje kamatne stope i/ili smanjenje razine potrebnih sredstava osiguranja.

Program temelji na Privremenom okviru Europske komisije - za mjere državne potpore u svrhu podrške kulturnom i kreativnom sektoru u aktualnoj pandemiji COVID-19 te ga je 17. lipnja 2020. godine odobrila EK, a 2. srpnja 2020. godine usvojila Vlada RH.

Na temelju četvrtih izmjena Privremenog okvira usvojenih 13. listopada 2020., EK je omogućila državama članicama produljenje roka trajanja već usvojenih Programa državnih potpora sve do 30. lipnja 2021., navodi se u obrazloženju odluke Vlade.