OD VEČERAS NA TV-U

Đikić: Nove 'Novine' su mračnije i brutalnije

24.09.2018 u 11:53

Bionic
Reading

Druga sezona dramske serije 'Novine' premijeru je doživjela u Rijeci, u čijem su Art-kinu 23. rujna prikazane prve dvije epizode. Sa scenaristom Ivicom Đikićem razgovarali smo o reakcijama publike te o tome što očekuju od novih 11 nastavaka koji se od 24. rujna počinju emitirati na HRT-u u tjednom ritmu

'Reakcije gledatelja bile su jako dobre, zadovoljni su fotografijom, glumcima, režijom i, ono najvažnije, žele vidjeti još, gledati što će se dalje događati. Naravno, teško je na osnovi tek dvije epizode donijeti konačan sud, ali čini mi se da su svi shvatili da ih čeka još bolja sezona od prve', kaže za tportal scenarist serije Ivica Đikić nakon premijere u Rijeci.

Na HRT-u se 'Novine' počinju prikazivati večeras u 21 sat.

'Prošlu sezonu svaku epizodu na HRT-u je gledalo 250.000 ljudi, a tome onda treba pribrojiti i HRTi i reprize... Gledanje je zahvaljujući internetu postalo nelinearno pa nije baš najjednostavnije odrediti točan broj publike, ali meni ionako sama gledanost nije prioritet kad pišem. Bitna je, naravno, ali osobno mi nije najvažnija', kaže Đikić.

Druga sezona od prve je bolja jer je brža, fokusiranija i kompaktnija, tvrdi.

'Prva sezona bila je dobra, ali ova je ipak osjetan iskorak. Nema praznog hoda, preciznija je, dinamičnija i zahtijeva veću koncentraciju. Što se radnje tiče, i dalje se odvija u redakciji, ali se s medija pomiče više prema politici, što automatski znači i mračniju, brutalniju, kardinalniju priču', najavljuje Đikić.

Novine 2 Izvor: Licencirane fotografije / Autor: N.N.

Seriju je, tvrdi, najbolje gledati neopterećeno, bez traganja za sličnostima sa stvarnim životom i Hrvatskom.

'Vjerujem da je tako užitak dublji i intenzivniji, kad suzbijete poriv da povezujete stvari sa stvarnošću. Bolje je samo uroniti u taj svijet koji je kreirao neki čovjek ili skupina ljudi', poručuje.

'Ovo je proizvod svih nas iz tima', rekao je. 'To je fikcija i nema nikakve veze sa stvarnim osobama. Ni s Milanom Bandićem, ni s Vojkom Obersnelom, ni s Kolindom Grabar Kitarović', poručio je redatelj serije Dalibor Matanić na riječkoj premijeri.

Prva sezona, podsjetio je Matanić na premijeri, dobila je predivne kritike, a jedan od njenih važnih elemenata, Rijeku i njene vizure, redovito uspoređuju s Bergenom, Hamburgom, Genovom ili Marseilleom.

'Grad je postao jedan od glumaca, a kako ova serija prestaje biti samo hrvatska te postaje svjetska, tako i Rijeka ide u tom smjeru', istaknuo je Matanić.

Serija je u Rijeci snimana početkom ove godine, a nakon HRT-a, početkom 2019. prikazivat će se i na Netflixu. Na njemu je prva sezona 'Novina' dosad emitirana u 190 zemalja svijeta, a izvrsne kritike dobila je u Argentini, Brazilu, Španjolskoj, Italiji, Sloveniji, Austriji, Švicarskoj, Njemačkoj i Švedskoj.

Druga sezona fokusira se na Ludviga Tomaševića, konzervativnog i korumpiranog gradonačelnika koji, usprkos objavljivanju davno nastalih inkriminirajućih fotografija, ne odustaje od najavljene kandidature za predsjednika.

U seriji ga glumi Dragan Despot, a ostali glumački tim čine Branka Katić, Nives Ivanković, Zdenko Jelčić, Trpimir Jurkić, Zijad Gračić, Helena Minić Matanić, Livio Badurina, Tihana Lazović, Aleksandar Cvjetković, Dražen Mikulić, Izudin Bajrović, Olga Pakalović, Goran Marković, Gloria Dubelj i Tena Nemet Brankov.