USKORO NA TV-U

Pretpremijera druge sezone 'Novina' u Sarajevu, fokus s medija na politiku

16.08.2018 u 10:55

Bionic
Reading

Prve dvije epizode druge sezone iznimo uspješne hrvatske televizijske serije "Novine" pretpremijerno su u srijedu prikazane na Sarajevo Film Festivalu (SFF) i tim povodom u Sarajevo je stigao veći dio ekipe

Redatelj Dalibor Matanić najavio je da nova sezona donosi i novi fokus pri čemu je on s medija preusmjeren izravno na politiku.

"Meni je to jako zanimljivo", kazao je Matanić dodajući da Ivica Đikić kao scenarist nije zauzimao strane nego jednostavno promatrao stanje u društvu.

Matanić je naznačio da će promjena biti i u trećoj sezoni kada će se promatrati stanje u hrvatskom pravosuđu.

"Kada vrijeme prođe mislim da će ovo (trilogija) biti vrijedan dokument našeg vremena", kazao je Matanić.

"Novine" su ujedno prva dramska serija na hrvatskom jeziku koja se emitira na Netflixu, najvećoj i najvažnijoj svjetskoj platformi za emitiranje ovakvih sadržaja.

Producent serije Nebojša Taraba kazao je da je na taj način serija dostupna u 190 zemalja i gotovo pola milijarde gledatelja.

"Ovo je za puno nas projekt života i tu smo gdje jesmo. Na Netflixu", kazao je Taraba ne skrivajući ponos zbog ovog uspjeha.

Istaknuo je da je na latinoameričkom prostoru i u Europi serija odlično primljena i konstatirao kako je to vjerojatno zbog činjenice da su problemi u "Novinama" prepoznati kao univerzalni jer su mediji globalno u krizi pa su se otvorili alternativni komunikacijski kanali pogodni za alternative činjenice, a sve to vodi jačanju populističkih pokreta diljem svijeta.

Iako se "Novine" izravno bave Hrvatskom, Taraba ističe da je ne treba promatrati kao "seriju s ključem" jer je riječ o analizi univerzalne pojave.

Dragan Despot, čija je uloga znatno obilježila prvu sezonu u liku "mračnog" gradonačelnika Ludviga Tomaševića kao oličenja premreženosti društva korupcijom, kazao je za Hinu da je po njegovu sudu druga sezona puno dramatičnija i dinamičnija, ali i mračnija.

Otkriva da će u seriji sudjelovati u "bjesomučnoj utrci" za predsjednika države u kojoj se zbivaju različite stvari koje će zasigurno zainteresirati javnost.

"Očekujem puno veće zanimanje publike nego u prvoj sezoni jer je serija i u produkcijskom i u dramaturškom smislu puno atraktivnija", kazao je Despot.

Branka Katić, koja u seriji igra novinarku Dijanu, rekla je Hini da u tome uživa jer je dio sjajne ekipe.

"Moja je uloga doista izvrsno napisana, a redatelj Matanić je doista fantastičan redatelj koji mudro i nježno vodi glumce kroz scene", kazala je Katić najavivši da će njezina Dijana nekoliko puta "dobiti po nosu" zbog svoje novinarske strasti.

Na pitanje je li očekivala tako velik uspjeh ovog projekta rekla je da je scenarijem od početka bila oduševljena i krajnji rezultat je povod za posebnu radost.

"Novine" su i pretpremijeru prve sezone imale u Sarajevu na prošlogodišnjem SFF-u, a oduševljeni prijem kod publike tada je bio nagovještaj uspjeha koji je slijedio.