TIMOTHY GARTON ASH

Deset principa za obranu slobode govora u globalnom svijetu

23.05.2016 u 08:35

Bionic
Reading

Poznati britanski povjesničar i intelektualac Timothy Garton Ash objavio je u nakladi Yale University Press knjigu ‘Free Speech’, u kojoj polemički brani pravo na slobodu govora i obrazlaže kojih je deset principa slobode govora potrebno za njeno funkcioniranje u današnjem globalno povezanom svijetu

Prije nekoliko godina britanski se povjesničar i profesor na Oxfordu Timothy Garton Ash počeo više sustavno baviti problematikom slobode govora, između ostaloga pokrenuvši online platformu freespeechdebate.com posvećenu toj za slobodu i demokraciju esencijalnoj temi. Rezultat svega toga je i nedavno objavljena knjiga 'Free Speech', u kojoj Garton Ash na skoro petsto stranica objašnjava važnost slobode govora i polemizira s mnogima koji je pokušavaju značajno ograničiti, od islamističkih terorista do nove generacije studenata inficiranih političkom korektnošću.

Kako piše The Economist, Garton Ash postavlja dvije glavne teze u knjizi. Prva je da su globalizacija i internet pretvorili svijet u 'globalni grad', u kojemu prakticirana sloboda govora na jednom kontinentu može izazvati ulične nemire na drugom. Druga teza je da je takav razvoj društva povećao mogućnost za slobodu govora te posljedice koje mogu nastati zbog prakticiranja slobode govora.

S obzirom na takav svijet u kojem živimo, ovaj britanski povjesničar predlaže deset principa za očuvanje slobode govora, kojima je prethodno posvetio i emisiju na BBC-ju. Među njima se naglašava i važnost slobodnog i necenzuriranog novinarstva, kao i poštivanje prava na privatnost.

Garton Ash ih redom ovako navodi: Lifeblood, Violence, Knowledge, Journalism, Diversity, Religion, Privacy, Secrecy, Icebergs i Courage. Uz svaki od deset principa ima i objašnjenje. Lifeblood se odnosi na činjenicu da su svi ljudi živa bića koja imaju potrebu izraziti se, neovisno o granicama i državama u kojima žive. Violence odnosno nasilje se bavi time kako nije u redu vršiti fizičko nasilje nad drugim ljudima niti ih nasilno zaplašivati. Knowledge tj. znanje pretpostavlja svijet bez tabua i s mogućnošću širenja znanja. Diversity tj. raznolikost ukazuje na različitosti ljudskog iskustva. U vezi religije se naglašava kako je važno poštovati vjernike, ali ne nužno i sadržaj onoga u što vjeruju. Secrecy tj. tajnovitost ukazuje na to da građani moraju dovoditi u pitanje sve ono što vlade proglašavaju državnim tajnama pod izgovorom nacionalne sigurnosti. Iza principa Icebergs se pak krije potreba obrane slobode interneta i drugih sredstava komunikacije od privatnih i političkih interesa. Hrabrost je pak potrebna da se odlučuje u vlastito ime, ali i snosi posljedice vlastitih odluka.

Bilo kako bilo, čini se da bi 'Free Speech' trebalo što prije prevesti na hrvatski jezik te da bi hrvatsko društvo moglo itekako profitirati od čitanja nove knjige Timothyja Gartona Asha.