CHE, LINCOLN, GANDHI...

Deset najboljih biografskih stripova

29.11.2013 u 11:00

Bionic
Reading

Portal AV Club napravio je izbor deset najboljih biografskih crtanih romana u kojima su, između ostalih, obrađeni životi povijesnih ličnosti poput komunističkog revolucionara Chea Guevare, balerine Isidore Duncan i filozofa Henryja Davida Thoreaua

Strip je odavno i zasluženo proglašen devetom umjetnošću, a o tome koje su mogućnosti ovog umjetničkog medija svjedoči i lista deset najboljih stripovskih (auto)biografija koju je sastavio američki portal AV Club.

Chester Brown 'Louis Riel: A Comic-Strip Biography' (2003)
Riječ je o stripu koji prikazuje cijeli život kanadskog revolucionara Louisa Riela, radikala koji je živio u 19. stoljeću. Brown je inače majstor stripovske forme, a njegova autobiografska djela 'The Playboy' i 'I Never Liked You' cijenjena su kao najbolja djela te vrste. Stoga je u tekstualno-vizualnom pripovijedanju Rielova života Brown izabrao isticanje ključnih trenutaka i unutarnjih konflikata, koncentrirajući se na 'znakovite detalje i odličan crtački zanat'.

John Porcellino 'Thoreau At Walden' (2008)
Porcellino je također autor odličnih autobiografskih stripova, no vrhunac svojeg stvaralaštva postigao je crtanim romanom o glasovitom američkom filozofu Henryju Davidu Thoreauu. Dotični je bio čovjek iznimnog etičkog nerva, a najveće je ispunjenje pronašao samujući u šumi, o čemu govori i njegovo najvažnije djelo 'Walden'. Autor Porcellino se odlučio za meditativan pristup, prikazujući raskošnim slikama inspirativnu osamljenost Thoreaua.

Sabrina Jones 'Isadora Duncan: A Graphic Biography' (2008)
Cijeli život velike balerine i plesačice Isadore Duncan sadržan je u ovom stripu, od njezinog djetinjstva u Kaliforniji pa do njezine tragične smrti 1927. u Sovjetskom Savezu. Duncan je imala i strastvenu ljubavnu vezu s pjesnikom Sergejem Jesenjinom, a autorica Jones sve prikazuje, kako piše AV Club, 'gracilnim, tečnim linijama' koje inspirativno prikazuju 'kretanje i ples Duncan'.

Kazuki Ebine 'Gandhi:A Manga Biography' (2011)
U povijesti čovječanstva Mahatma Gandhi jedan je od giganta humanizma, o čijem je životu snimljen i Oscarom nagrađeni film iz 1982. No možda je najbolje umjetničko djelo o Gandhijevom životu nastalo u Japanu, iz pera crtača Kazukija Ebinea. 'Bogat detaljima, dirljiv i psihološki razotkrivajući' je ovaj strip o životu 'koji je bezbroj puta ispričan u medijima', no Ebine je našao način da kroz manga-strip udahne novu kvalitetu u 'intimnu priču jednog čovjeka i njegovih uvjerenja'.

Spain Rodriguez 'Che: A Graphic Biography' (2008)
Rodriguez je šezdesetih godina prošlog stoljeća bio dio revolucionarne generacije stripovskih underground autora, a vrhunac njegova opusa je nesumnjivo biografija Chea Guevare, objavljena četiri godine prije autorove smrti. Che je prikazan kroz crtačev 'energičan, istrzan stil', čime se uspjelo na 'impresionistički način' povezati s unutarnjim i vanjskim borbama legendarnog komunističkog pobunjenika.

Ben McCool and Mario Guevarra 'Nevsky' (2012)
Ruski režiser Sergej Ejzenštajn jedan je od filmskih pionira koji je svojom 'montažom atrakcija' udario ključne temelje razvoju sedme umjetnosti. Jedan od njegovih najpoznatijih filmova svakako je 'Aleksandar Nevski' iz 1938. koji je poslužio kao inspiracija dvojici autora devete umjetnosti, Benu McCoolu i Mariju Guevarri. Ovaj se dvojac odlučio za stripovski remake Ejzenštajnova filma, što je rezultiralo zanimljivim djelom koje filmske kadrove 'prevodi' u stripovske panele, pokazujući povezanost dviju umjetnosti.


Rick Geary 'Trotsky: A Graphic Biography' (2009)
Očito je da figure iz ruske povijesti inspiriraju, pa tako i Lav Trocki, nesuđeni Lenjinov nasljednik i Staljinov najveći neprijatelj, o čijem životu je crtani roman stvorio Rick Geary. Ovaj autor se uspješno okušao u seriji historijskih crtanih romana, a njegova obrada života Trockog je 'prvoklasna', ostvarena 'raskošnim crtežima' koji 'prikazuju postignuća, preokrete i zloglasno nasilnu smrt' komunističkog revolucionara.

Noah Van Sciver 'The Hypo: The Melancholic Young Lincoln' (2012)
Iako je riječ o debitantskom crtanom romanu, Noah Van Scriver je u prikazu mladosti velikog američkog predsjednika Abrahama Lincolna stvorio djelo velike vrijednosti, o čemu možda najbolje svjedoče usporedbe sa stripovima Roberta Crumba. Van Scriver se odlučio istražiti i prikazati najmanje poznat dio Lincolnova života, njegovu mladost u kojoj je radio kao provincijski odvjetnik, pateći od napadaja depresije i gušeći se u romantizmu. 'The Hypo' se odlikuje prelijepim crtanjem najvišeg nivoa, ističe AV Club.

Jim Ottaviani and Leland Myrick 'Feynman' (2011)
Kvantni fizičar i dobitnik Nobelove nagrade Richard Feynman inspirirao je autorski dvojac Ottaviani-Myrick na pričanje njegove životne priče, ali koja u ovoj verziji podjednaku pozornost poklanja privatnom i javnom. Feynman je bio svestrana osoba koja je strastveno obožavala muziku i čitanje, a istovremeno i vrhunski znanstvenik koji je sudjelovao i u stvaranju prve atomske bombe. U ovoj verziji fizičarova života ističe se 'dodatna dimenzija' koju autori stvaraju 'bogatom teksturom i jasnoćom crteža', a svakako joj pomaže potpuna fascinantnost čovjeka kojega su odlučili portretirati.

Peter Bagge 'Woman Rebel: The Margaret Sanger Story' (2013)
Bagge se na scenu probio svojim komičnim stripovima, poput serijala 'Hate' i satiričke obrade superheroja za Marvel u 'Strange Tales'. Zato je upućenima bilo iznenađujuće kada je odlučio ispričati i nacrtati život poznate aktivistkinje za prava žena Margaret Sanger, i to na pravocrtan i ozbiljan način. No Bagge je u svojem naumu trijumfirao, kombinirajući svoj 'gumeni stil crtanja' i 'ogromno poštovanje' za Sanger kako bi stvorio strip koji emotivno potresa i politički pokreće.

Prikaz stripa o životu Isadore Duncan