OD SPIELBERGA DO HANEKEA

Deset filmova koje vrijedi pogledati u 2017. godini

29.12.2016 u 09:00

Bionic
Reading

U 2017. godini očekuju se premijere niza zanimljivih filmskih naslova, a mi smo izabrali njih deset koji imaju potencijal obilježiti nadolazeću godinu. Riječ je o raznolikim filmovima, od znanstvene fantastike preko komedije pa do ratne drame, na kojima rade neki od najvažnijih režisera današnjice, kao što su Christopher Nolan, Steven Spielberg i Michael Haneke

Neizbježno je da će i 2017. godina u kinima biti obilježena stripovskim adaptacijama iz kuhinje Marvela i DC Comicsa, no za sve one koje ne zanimaju avanture Supermana ili Iron Mana filmaši pripremaju niz zanimljivih naslova. Bit će to komedija o Staljinu, drama o odnosu Katoličke crkve i Židova te uskrsnuća legendarnih filmskih likova, kao što je lovac na replikante Rick Deckard iz ‘Blade Runnera’. U svakom slučaju, sljedećih deset filmova imaju dobre šanse obilježiti nadolazeću godinu te ih jedva čekamo vidjeti na velikom platnu.

'Alien: Covenant'

Iako je ‘Prometej’ mnoge razočarao, Ridley Scott se ovim filmom ponovno vraća u svijet u kojemu najveću opasnost predstavljaju nesvakidašnja i vrlo krvoločna bića, u međuvremenu legendarni alieni. Glumačku ekipu čine Katherine Waterston, Michael Fassbender, Danny McBride, Demián Bichir, James Franco i drugi, a priča se događa nekoliko desetljeća nakon događaja prikazanih u ‘Prometeju’. Posada svemirskog broda Covenant dolazi na nepoznati planet i stvari ubrzo kreću u krivom smjeru, što - sudeći po prvom foršpanu - uključuje napad aliena na ljubavni par usred koitusa. Hoće li ‘Alien: Covenant’ biti sličniji Scottovu originalu iz 1979. ili će razočarati poput ‘Prometeja’, saznat ćemo u svibnju.



'Valerian And The City Of A Thousand Planets'
Francuski režiser Luc Besson - autor kultnih naslova osamdesetih i devedesetih kao što su ‘Veliko plavetnilo’ i ‘Nikita’ - nakon globalnog uspjeha s ‘Lucy’ opet se bavi znanstvenom fantastikom, ovaj put adaptirajući svoj omiljeni francuski strip o svemirskom policajcu koji odlazi na tajnu misiju u grad u kojemu žive brojne svemirske rase. Valeriana iz naslova glumi mladi Dane DeHaan, a uz njega je Besson okupio raznoliku glumačku ekipu u kojoj su Cara Delevigne, Clive Owen, John Goodman i pjevačica Rihanna. ‘Valerian And The City Of A Thousand Planets’ jedan je od najskupljih europskih filmova dosad snimljenih, pa će biti zanimljivo vidjeti može li Besson ponoviti uspjeh ‘Petog elementa’.



'The Death Of Stalin'

Britanski scenarist i režiser Armando Iannucci stvorio je vjerojatno najbolje političke satire 21. stoljeća, serije ‘The Thick of It’ i ‘Veep’, u kojima se nemilosrdno ismijava britanska i američka politička scena. Jednako je uspješna bila njegova filmska komedija ‘In The Loop’, kritika američko-britanske invazije na Irak. Stoga se očekuje da će film posvećen borbi za moć u SSSR-u nakon Staljinove smrti biti urnebesna politička satira. Glumačka ekipa je sastavljena od vrhunskih komičara i glumaca, a čine je: Jeffrey Tambor, Steve Buscemi, Andrea Riseborough, Olga Kurylenko, Michael Palin itd. ‘The Death of Stalin’ ima sve sastojke da postane najboljom crnom komedijom 2017.

'Dunkirk'
Unatoč ogromnom komercijalnom uspjehu svoje trilogije o Batmanu, kao i nizu drugih hvaljenih naslova, britanski hitmejker Christopher Nolan još nije bio ozbiljno u utrci za Oscara. To bi mogla promijeniti ratna drama ‘Dunkirk’, koja opisuje jedan od ključnih događaja s početka Drugog svjetskog rata - očajničku evakuaciju britanske vojske s francuske obale, kojoj se pak nezaustavljivo približavaju snage Trećeg Reicha. Tom Hardy, Kenneth Branagh, Mark Rylance, Jack Lowden, Cillian Murphy i pjevač iz popularnog boy banda One Direction Harry Styles dio su velike glumačke ekipe s kojom se Nolan konačno želi potvrditi kao suvremena inkarnacija majstora epskog spektakla Davida Leana


'Logan Lucky'

Nakon što je prije nekoliko godina objavio da napušta snimanje filmova, pa je režirao genijalnu seriju ‘The Nick’, Steven Soderbergh se ovim krimićem vraća na filmsko platno. Priča prati dva brata koji planiraju pljačku tijekom popularne automobilske utrke, a glumačku ekipu čine Channing Tatum, Daniel Craig, Adam Driver, Hilary Swank i Katherine Waterston. Prve glasine kažu da će ‘Logan Lucky’ biti mnogo mračnijeg tona nego popularni Soderberghov remake ‘Oceanovih 11’ te da je baš glavni glumac Channing Tatum bio ključan u tome da nagovori Soderbergha - dobitnika Zlatne palme i Oscara - da se vrati sedmoj umjetnosti.


'The Kidnapping Of Edgardo Mortara'
Steven Spielberg već je snimio dva izvrsna filma - ‘München’ i ‘Lincoln’ - po scenarijima Tonyja Kushnera, inače glasovitog dramatičara najpoznatijeg po ‘Anđelima u Americi’. ‘The Kidnapping Of Edgardo Mortara’ njihova je treća suradnja, a bavi se istinitom pričom iz 1850-ih godina, kada je Katolička crkva oduzela židovskim roditeljima malog sina. Film prati borbu roditelja da dobiju svoje dijete, a zasad se kao dio glumačke ekipe spominju nedavni dobitnik Oscara za najbolju sporednu ulogu Mark Rylance (i to baš za Spielbergov ‘Most špijuna’) i Oscar Isaac.

'Blade Runner 2049'

Ryan Gosling, Harrison Ford, Robin Wright, Mackenzie Davis i Jared Leto dio su glumačke ekipe jednog od najiščekivanijih nastavaka koji će doći u kina u 2017. Riječ je, naravno, o filmu ‘Blade Runner 2049’, nastavku sci-fi klasika Ridleyja Scotta iz 1982. godine. Ovaj put je iza kamere kanadski režiser Denis Villeneuve, a proteklih godina istaknuo se nizom dobro primljenih filmova kao što su krimić ‘Sicario’ i znanstveno-fantastična drama ‘Dolazak’. ‘Blade Runner 2049’ nastavlja priču o lovcu na replikante Deckardu 30 godina nakon događaja iz originala, a publiku će sigurno zanimati hoće li Villeneuveova vizija distopijske budućnosti nadmašiti Scottov vizionarski prikaz.



'The Beguiled'

Za vrijeme Američkog građanskog rata ranjeni vojnik Sjevera nalazi utočište u ženskom internatu u Mississippiju. Naravno, ubrzo će se pokazati da vojnik uopće nije toliko siguran među skupinom žena, a sve prerasta u zapanjujuću psihoseksualnu dramu. To je sažetak zapleta neuobičajenog vesterna Dona Siegela ‘The Beguiled’ iz 1971. s Clintom Eastwoodom u glavnoj ulozi, a koji će za 21. stoljeće u novoj verziji osuvremeniti Sofia Coppola. Eastwoodovu ulogu sada preuzima Colin Farrell, a ostatak glumačke ekipe čini niz fantastičnih glumica kao što su Elle Fanning, Nicole Kidman i Kirsten Dunst

'Happy End'
Unatoč naslovu, prilično je realno očekivati da novi film europskog majstora Michaela Hanekea (‘Funny Games’, ‘Pijanistica’, ‘Ljubav’) neće imati sretan kraj. Poznat po tome da nema milosti prema publici, Haneke se u svojem novom filmu bavi europskom obitelji srednje klase koja se odjednom suočava s postojanjem izbjegličke krize. U javnosti nema mnogo detalja o ovom filmu, osim što se zna da je ekipa provela nekoliko dana u izbjegličkom kampu u Calaisu, u međuvremenu razmontiranoj i zloglasnoj ‘Džungli’. Glumačku postavu ‘Happy Enda’ čine Isabelle Huppert, Jean-Louis Trintignant, Mathieu Kassovitz, Loubna Abidar, a premijera se očekuje na festivalu u Cannesu.

'T2 Trainspotting'
Adaptacija romana škotskog pisca Irwinea Welsha obilježila je devedesete i lansirala filmsku karijeru Dannyja Boylea, u međuvremenu i dobitnika Oscara za režiju. No što se dogodilo s Rentonom, Spudom, Sickboyem i Begbiejem u protekla dva desetljeća? Na to pitanje nudi odgovor ‘T2’, svojevrstan nastavak ‘Traninspottinga’ koji je donekle baziran na Welshovom romanu ‘Porno’. Originalna glumačka ekipa (Ewan McGregor, Jonny Lee Miller itd.) vratila se ulogama koje su ih proslavile, a očekivanja fanova su ogromna.