INSPIRIRAN MAŠTOM

Davor Gobac za splitsku publiku priprema izložbu 'Volim crtane filmove'

  • Autor: I. But./Hina
  • Zadnja izmjena 07.07.2018 08:54
  • Objavljeno 07.07.2018 u 08:54
Davor Gobac

Davor Gobac

Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak

Samostalna izložba 'Volim crtane filmove' zagrebačkog glazbenika Davora Gopca, frontmena rock benda Psihomodo Pop, otvara se u ponedjeljak, 9. srpnja, u Sveučilišnoj galeriji 'Vasko Lipovac' u Splitu.

Paralelno uz glazbenu karijeru, Gobac se bavio svojom drugom velikom ljubavlju, slikarstvom, a pred splitskom publikom predstavit će se s 20 radova inspiriranih maštom koja je dijelom temeljena na urbanoj pop kulturi, stripu i čiju okosnicu prepoznajemo u crtežu Walta Disneyja, kao i djelima predstavnika pop-arta, Andyja Warhola.

'Gledajući Gopčev rad prepoznajemo naivnost i zaigranost te veselje likova smještenih u vlastitom prostoru autorovog svijeta prepoznatljive simbolike protkane unutar urbane gradske okolice', ističe se u najavi izložbe Sveučilišta u Splitu.

'Donoseći svoj maštoviti likovni koncept pojednostavljenog 'poznatog naslova', ovom će izložbom u Sveučilišnoj galeriji 'Vasko Lipovac' autor dati publici priliku da ga upozna i promotri u paraleli njegovog osebujnog umjetničkog svijeta', dodaje se.

Po riječima kustosa izložbe Ivana Kokeze, u nepreglednom nizu asocijacija koje prizivaju Gopčevi 'animirani' radovi jedna misao ipak prevladava i objedinjuje dosad nabrojane elemente njegova likovnog izraza, a to je djetinjstvo.

Kako je ustvrdio u predgovoru izložbe, na realnoj i simboličkoj razini možda i najprikladnije definira prezentirani slikarski opus - na realnoj utoliko što autor rođen 1964. godine makar i samo formalno rekapitulira sebi bliske i drage životne epizode (kako su manjim dijelom spomenute ranije), a na simboličkoj utoliko što prikazani eksterijeri i likovi odišu autentičnim slikarskim doživljajem.

  • +13
  • +10

Davor Gobac

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

'Gopčeve eskapade, naime, na maštovit i zabavan način recikliraju visoko urbanizirane i otuđene zone odrastanja, formirajući zaigrane i nesputane te nerijetko humoristične i buntovne krajolike pune života. Tako se pod slojevima tek površinski rasvijetljenih i međusobno bliskih utjecaja kriju nekonvencionalna i dječjim zanosom ispunjena slikarska načela', ocijenio je.

Poznati glazbenik često izlaže u hrvatskim gradovima, a prvu veliku samostalnu izložbu imao je 1998. u zagrebačkoj galeriji Klovićevi dvori.

U glazbenom dijelu njegove splitske izložbe, koja ostaje otvorena do 19. srpnja, nastupit će studentski bend Z.

Izložba je realizirana uz potporu Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije, a podupire je i Ministarstvo kulture u sklopu projekta 'Europska godina kulturne baštine 2018.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!