U MSU

Dašak Venecijanskog bijenala arhitekture u Novom Zagrebu

16.06.2020 u 13:40

Bionic
Reading

Izložbeni postav paviljonskog karatera 'Fitting Abstraction', koji je predstavljao Hrvatsku na 14. Venecijanskom bijenalu arhitekture može se pogledati na izložbi 'Kolekcija za budućnost / Akvizicije 2009. – 2019.' u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti

Sudbina masovnih odgoda brojnih kulturnih manifestacija kojima svjedočimo u ovim 'novim normalnim' vremenima, nije zaobišla ni slavni Venecijanski bijenale arhitekture. Ta inače najznačajnija međunarodna smotra koja prezentira ono najbolje od suvremene arhitektonske prakse, odgođena je za 2021. godinu. No, iako ga ove godine zbog koronavirusa nećemo imati priliku posjetiti u Veneciji, duh Bijenala itekako se može osjetiti u Zagrebu - u okviru izložbe 'Kolekcija za budućnost / Akvizicije 2009. – 2019.', podsjećaju iz MSU-a koji je na toj velikoj izložbi predstavio prinove u zbirkama te svoje djelovanje od otvorenja nove zgrade do kraja 2019.

U sklopu izložbe može se pogledati i izložbeni postav paviljonskog karatera 'Fitting Abstraction' koji je predstavljao Hrvatsku na 14. Venecijanskom bijenalu arhitekture održanom prije šest godina pod nazivom 'Fundamentals. Absorbing Modernity 1914-2014'.

'Donirana Muzeju suvremene umjetnosti, izložba 'Fitting Abstraction' svijetu je predstavila razvoj hrvatske arhitekture od početaka modernizma 20. stoljeća pa sve do suvremenog doba. Na izložbi se tako kroz konkretne primjere najznačajnijih hrvatskih arhitektonskih ostvarenja može saznati na koji je način hrvatska arhitektura uspjela odgovoriti na tranzicijske i globalne nalete, pritom ostati konzistentna i prepoznatljiva, ali i nadrasti okvire prostornih aspekata te ostvariti važne kulturne i društvene učinke', kažu iz MSU-a.

Autori paviljona 'Fitting Abstraction' su: Zrinka Barišić Marenić, Melita Čavlović, Igor Ekštajn, Nataša Jakšić, Mojca Smode Cvitanović, Marina Smokvina te izbornica hrvatskog predstavljanja na Bijenalu Karin Šerman.

'Selektorica Šerman zastupa tezu da arhitektonski modernizam u našim okvirima ne rastače prethodno postojeću nacionalnu arhitekturu već da ju, uslijed niza povijesnih razloga, aktivno nadograđuje i postaje nositeljem kulturne memorije i identiteta. Jedan dio izložbe posvećen je radu umjetnika i arhitekata koji su obilježili avangardna događanja na likovnoj i arhitektonskoj sceni 50-tih i 60-tih godina među kojima se ističe rad Vjenceslava Richtera, a upravo dizajn izložbe predstavlja hommage Richterovom paviljonu na trijenalu u Milanu iz 1964.', navode iz Muzeja čija se izložba 'Kolekcija za budućnost: Akvizicije 2009. – 2019.' može vidjeti do 18. listopada.

  • +16
Akvizicije 2009. - 2019. MSU Zagreb Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MSU