šesto izdanje

Danas počinje Art Zagreb, najveći sajam umjetnina u Hrvatskoj

26.09.2023 u 11:51

Bionic
Reading

Najveći sajam umjetnina u Hrvatskoj, Art Zagreb, 26. rujna otvara vrata svog šestog izdanja. Na posve novoj lokaciji, u paviljonu 7 Zagrebačkog velesajma, Art Zagreb će iznova na jednom mjestu okupiti umjetnike, kolekcionare, galeriste, povjesničare umjetnosti, kustose i ljubitelje umjetnosti

Središnji događaj hrvatskog tržišta umjetnina će, osim sajamskog dijela, zainteresiranoj publici ponuditi i izložbe te predavanja, a program će trajati sve do 1. listopada, navodi se u priopćenju.

Art Zagreb će šesti put zaredom publici predstaviti obiman pregled hrvatskog umjetničkog stvaralaštva s naglaskom na suvremenu umjetnost, a svoj će umjetnički rad predstaviti galerije i umjetnici. Strukovno udruženje Društva hrvatskih povjesničara umjetnosti (DPUH) ponovno je organiziralo mentorirani praktikum za mlade povjesničare umjetnosti s ciljem povezivanja često razjedinjenih tabora teoretičara i praktičara, a višemjesečni praktikum rezultirao je izložbom 'Govor boje' koja tematizira različite načine umjetničkog izražavanja bojom te će na Art Zagrebu biti podijeljena u tri tematske cjeline. U suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti Zagreb, publici će svoje radove predstaviti njihovi studenti.

Povodom stote obljetnice osnutka Republike Turske, Turski kulturni centar Yunus Emre premijerno će javnosti pokazati sliku Adolfa Polunića koji je na jednom od svojih radova „prikazao energiju Turske“, a u organizaciji Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske održat će se i dva odvojena panela koja će kao teme imati mecenatstvo i trgovinu falsifikatima. 

U dosad neviđenoj sinergiji, Art Zagreb će se ove godine održati istovremeno s četiri komplementarna događanja na Zagrebačkom velesajmu - desetim izdanjem festivala dizajna Zagreb Design Week, te sajmovima Ambienta, ArhiBau.hr i Hotel&Gastroteh.

Za sva događanja sajma Art Zagreb vrijedi jedna ulaznica i jedinstveno radno vrijeme. Od 27.9. do 1.10. paviljoni su otvoreni od 11.00 do 20.00 sati, a vanjska događanja traju do 24.00 sata. Ulaz na otvorenje je slobodan, a ulaznice za preostale dane se prodaju isključivo na ulazu (7 € dnevna, 15 € dnevna obiteljska, 25 € festivalska, 4 € umirovljenička i 4 € grupna, a za djecu do 10 godina ulaz je besplatan).