'Priručnim sredstvima – By the Means at Hand'

Odabran projekt koji će nas predstavljati na 60. Venecijanskom bijenalu

26.09.2023 u 14:50

Bionic
Reading

Nakon vrednovanja svih pristiglih prijedloga, u Ministarstvu kulture i medija su odabrali projekt koji će nas predstavljati na 60. Venecijanskom bijenalu

Na temelju Javnog poziva, Povjerenstvo je jednoglasno odabralo projekt "Priručnim sredstvima – By the Means at Hand" umjetnice Vlatke Horvat i povjerenice Antonie Majače. Iz ministarstva su poručili kako navedeni projekt "najkvalitetnije odgovara na zadanu temu jubilarnog izdanja Venecijanskog bijenala 'Stranci posvuda – Foreigners Everywhere', koju je postavio umjetnički direktor Adriano Pedrosa, ravnatelj Muzeja umjetnosti u São Paulu."

Vlatka Horvat se ovim umjetničkim radom bavi migracijom, društvenom raspršenošću i raseljavanjem ukazujući na širok raspon drugih, širih tema kao što su alternativna logistika, spontana proizvodnja društvenih odnosa, neformalna ekonomija i ekonomija darivanja te ideja povjerenja, stoji na stranicama Ministarstva kulture i medija. Pored toga na suptilnijoj, ali ključnoj infrastrukturnoj razini, umjetnica polazi od prepoznavanja izvanrednog stanja kada je u pitanju klimatska kriza te značajnog ekološkog otiska institucionaliziranih načina proizvodnje, transporta i prezentacije suvremene umjetnosti, kao i naknadno, obično nevidljivo, zbrinjavanje izložbenog građevinskog materijala.

Umjetnički rad Vlatke Horvat u smislu proizvodnje, prezentacije i života materijala doslovno utjelovljuje vlastitu temu, generirajući ne samo svoju društvenu, već i svoju fizičku infrastrukturu „priručnim sredstvima“, i naturalizirajući logiku odrasta i kontinuirane regeneracije 'sredstava' u kontekstu suvremene umjetnosti. Projekt 'Priručnim sredstvima – By the Means at Hand' bit će realiziran kao akumulirajuća izložba umjetničkih radova velikog broja međunarodnih umjetnika koji žive 'kao stranci', reflektirajući pitanja i iskustva dijaspore, te istovremeno, kao njihova međusobna intimna, društvena i performativna razmjena, koja se odvija tijekom cjelokupnog trajanja bijenala.

Pristigle prijedloge razmotrilo je Povjerenstvo za odabir projekta čiji su članovi bili: muzejska savjetnica Muzeja suvremene umjetnosti i predsjednica Povjerenstva Vesna Meštrić, umjetnik Tomo Savić-Gecan, umjetnik Kristian Kožul, umjetnik Zoltan Novak i ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti Ministarstva kulture i medija Nevena Tudor Perković.

U roku zadanom Javnim pozivom pristiglo je dvanaest prijedloga:

„Crno staklo na putu“, povjerenica Janka Vukmir, autorica Amela Frankl

„Dolazak čarobnjaka“, povjerenik Feđa Gavrilović, autor Davor Vrankić

„Priručnim sredstvima“, povjerenica Antonia Majača, autorica Vlatka Horvat

„Proizvodnja stranaca“, povjerenica Azumi Akai, autor LK KADELE

„Pjesme za Jadransko more“, povjerenica Paola Ugolini, autorica Renata Poljak

„In the same space“, povjerenici Valentina Radoš i Miško Šuvaković, autori Vladimir Frelih i Selman Trtovac

„Home Search Home“, povjerenica Martina Munivrana, autor Darko Fritz

„Kompozicija za dah“, povjerenice Leila Topić i Kathrin Becker, autorica Ana Mušćet

„Snatrenje u bezdanu“, povjerenica Chus Martinez, autorica SofijaSilvia

„(re)inventing the past, (re)imagining the future“, povjerenice Olga Majcen Linn i Olivia Niţiş, autorica Sandra Sterle

„Neofit“, povjerenica Ivana Katurić, autorica Nika Radić i autorski tim (Ana Katurić, Ranko Lipovac i Klaudio Štefančić)

„LAE.HR Pavilion – Strangers Forever“, povjerenik Gerald Matt, autori Labin Art Express (Dean Zahtila i Damir Stojnić)

Više o projektu čitajte na stranicama Ministarstva kulture i medija.