bjelovar

DOKUArt slavi punoljetnost, festival otvara dokumentarac o Cesariji Evori

26.09.2023 u 12:03

Bionic
Reading

Međunarodni festival DOKUart ove godine slavi punoljetnost i trajat će dan dulje nego uobičajeno, a ljubitelji dokumentarnog filma moći će u uživati u 15 hrvatskih i stranih naslova, među kojima je portugalski film o glazbenici Cesariji Evori

DOKUart održava se od 6. do 13. listopada u Bjelovaru, gdje će publika, osim domaćih imati priliku vidjeti filmove iz Portugala, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Irske, Austrije, Nizozemske, Švicarske, Češke, Bangladeša, Indije i SAD-a, najavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare.

Osamnaesto festivalsko izdanje trajat će osam dana, umjesto uobičajenih sedam, a deveti dan održat će se projekcije i u okolnim općinama, Kapeli i Rovišću.

U glavnom programu bit će prikazano 12 filmova, a ukupno 15 dodaju li se i filmovi u posebnim projekcijama i oni koji će biti ponuđeni školama on-line,

Uz nekoliko hrvatskih, na repertoaru je i jedna europska premijera.

Festival otvora portugalski film 'Cesaria Evora'

Festival otvora portugalski film "Cesaria Evora" koji govori o životu te iznimne glazbene zvijezde, a projekcija će biti održana u Domu kulture, gdje će doći i jedna od hrvatskih izvođačica fado glazbe kao specijalna gošća, najavila je selektorica festivala Rada Šešić.

U subotu se festival seli u Kulturni i multimedijski centar Bjelovar gdje će biti prikazana dva filma "Dezerteri" i "Horror Vacui".

Potom će u Domu kulture biti održan koncert "Zoran Predin pjeva Arsena", rekla je selektorica festivala koja je istaknula i film o glazbi "Svjetla Sarajeva" u povodu kojega će Bjelovar posjetiti i nekoliko izvođača grupe "Zabranjeno Pušenje” među kojima i Sejo Sexon koji je pisao scenarij za taj film.

"Film ‘Zovite me plesačem’ bit će premijerno prikazan na našem festivalu. To je fantastičan indijski film koji zaista treba pogledati”, kazala je Šešić te dodala da će na DOKUart doći i indijski veleposlanik.

Gradonačelnik Dario Hrebak istaknuo je da je ponosan što Bjelovar ima takav festival, dodavši da će uvijek imati njihovu potporu.

Uz Hrvatski audiovizualni centar, pokrovitelj festivala i ove je godine Grad Bjelovar.