besplatne projekcije

Danas počinje 21. izdanje Human Rights Film Festivala

04.12.2023 u 09:31

Bionic
Reading

Dvadeset i prvo izdanje Human Rights Film Festivala posvećenog ljudskopravaškim temama i autorskom filmu održat će se od 4. do 9. prosinca 2023. godine u Kinu Kinoteka i Dokukinu KIC, uz dodatne diskurzivne programe u Dokukinu KIC

Festival danas u Kinu Kinoteka otvara novi film Gorana Devića 'Što da se radi?' u čijem fokusu se nalazi Željko, šef sindikata Tvornice vagona Gredelj, rastrgan krivnjom zbog smrti svog zamjenika Mladena koji je izvršio samoubojstvo nakon velikih javnih prosvjeda i sukoba unutar sindikata. Devićev je film paradigmatična priča Hrvatske, ali i ostalih istočnoeuropskih tranzicijskih zemalja.

Filmski program 21. HRFF-a predstavlja više od dvadeset igranih i dokumentarnih filmova koji su obilježili ovu godinu, među kojima se ističu naslovi autora poput Nuri Bilge Ceylana koji se na HRFF vraća s filmom 'Suha trava', dramom o samoživom profesoru kojeg je maloljetna učenica optužila za zlostavljanje; Kena Loacha koji je za svoj najavljeni oproštaj od filmskog platna snimio još jednu dramu o modernoj Britaniji - na festivalu u Locarnu nagradom publike ovjenčan film 'Stari hrast' radnjom je smješten u selo na sjeveroistoku Engleske i bavi se imigrantskim pitanjima, ksenofobijom i sistemskim zanemarivanjem radnika; te Jonathana Glazera koji se predstavlja s višestruko nagrađivanim novim filmom o holokaustu. Temeljen na istoimenom romanu Martina Amisa, Glazerov film 'Zona interesa' o životu zapovjednika Auschwitza dobitnik je više nagrada na ovogodišnjem festivalu u Cannesu, među kojima i Grand Prix i nagrada FIPRESCI, te 5 nominacija za Europsku filmsku nagradu. Dvije godine nakon što je na HRFF-u prikazan njegov film, Oscarom nagrađeni 'Drive My Car', na festival se vraća i japanski redatelj Ryusuke Hamaguchi s dramom 'Zlo ne postoji' o ruralnoj gentrifikaciji koja je na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji nagrađena Srebrnim lavom te nagradom FIPRESCI.

Kombinirajući elemente eksperimentalnog i igranog filma nastaje novi film hrvatskog autora Damira Čučića 'Polako nikuda' koji portretira glavne likove Olega i Martu primjenom postupka varijantne repeticije - isti događaj ispričan je dva puta zaredom, samo što je drugi put izmijenjen. Film je svjetsku premijeru imao na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, a prikazivanje na HRFF-u je hrvatska premijera.

Popis svih filmova pogledajte ovdje, a raspored projekcija ovdje.

Ulaz na sve projekcije HRFF-a je slobodan.