ODBROJAVANJE

Danas dobivamo novog književnog nobelovca

06.10.2011 u 10:05

Bionic
Reading

Počelo je odbrojavanje do proglašenja ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za književnost. Danas doznajemo ime laureata, a tko će ponijeti titulu dobitnika najprestižnije književne nagrade u svijetu, pratite na tportalu

Svašta se može prigovoriti Nobelovoj nagradi za književnost: ignorirala je neke važne autore (poput Tolstoja, Joycea i Nabokova), često je uručena više zbog politike, a manje zbog književnosti (primjerice, Boris Pasternak), dobilo ju je previše Šveđana i dosta književnih mediokriteta. I sve to stoji, ali je Nobelova nagrada za književnost i dalje najvažnija nagrada svoje vrste, nešto o čemu svaki pisac manje ili više sanja. Rijetki su oni koji odbijaju Nobela, između ostaloga zato što s međunarodnim prestižem i besplatnom reklamom dolazi i lijep novčani iznos, danas oko milijun dolara.

Prema uputama Alfreda Nobela, nagrada za književnost dodjeljuje se djelima koja odišu idealizmom, a prvi dobitnik 1901. godine bio je danas manje-više (i opravdano) zaboravljeni francuski pjesnik Sully Prudhomme. Kladionice ove godine tipuju na sirijskog pjesnika Adonisa, dok mu je najbliži konkurent također jedan pjesnik, Šveđanin Tomas Transtömer. Neki pak smatraju da će ove godine Nobela opet dobiti neki američki autor, koje se ignorira zadnjih dvadesetak godina, otkako je 1993. nagrađena Toni Morrison. U tom se kontekstu najviše spominje postmodernist i pustinjak Thomas Pynchon. U zadnji čas porasle su i šanse Boba Dylana, no nije da se baš često dogodi da kladioničari predvide laureata.

U dugoj povijesti Nobelove nagrade za književnost zanimljivo je i to da nekoliko puta nije dodijeljena, posljednji put 1943, dakle usred Drugog svjetskog rata. Među nagrađenima je opasno malo žena, tek 12 od njih sveukupno 103, s time da je prva među njima bila Šveđanka Selma Lagerlöf (1909. godine), a najsvježija dobitnica je njemačka spisateljica Hertha Müller iz 2009.

Jedini dobitnik Nobela za književnost s ovih prostora je Ivo Andrić, koji je nagradu dobio 1961. Prošlogodišnji laureat bio je omiljeni peruanski pisac Mario Vargas Llosa, jedan od 11 nagrađenih književnika koji pišu na španjolskom. Inače, najviše nobelovaca piše na engleskom jeziku, njih čak 26, dok drugo mjesto dijele autori njemačkog i francuskog govornog područja.

Tko će dobiti ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost, saznat ćemo danas u 13 sati, kada pred novinare izađe tajnik Švedske akademije Horace Engdahl i objavi ime laureata. Prijenos dodjele nagrade pratite na tportalu!