DIZAJN I GRAD

Dan D produljen na cijeli tjedan

24.05.2013 u 15:27

Bionic
Reading

Ovogodišnji festival Dan D održat će se na novoj lokaciji unutar bivše industrijske zone TŽV Gredelj, a programi će se odvijati tijekom čitavog tjedna od 10. do 16. lipnja

Od svog osnutka 2010. godine Dan D se etablirao u mjesto susreta i kreativne razmjene studenata dizajna i mladih autora iz područja cijele jugoistočne Europe te brojne zainteresirane publike.

U posljednje dvije godine izrastao je u regionalno čvorište koje na jednom mjestu, kroz sve segmente festivala; glavnu izložbu mladih autora (D-izložbu), prodajnu izložbu (D-market), komercijalnu izložbu (D-industrija), popratne gostujuće izložbe dizajnerskih škola, fakulteta, udruga i inicijativa te predavanja, diskusije i radionice, prezentira dizajnersku produkciju iz Hrvatske i regije.

Najveće novosti ovogodišnjeg festivala su nova lokacija održavanja te programsko i vremensko proširivanje festivala na čitav tjedan.

Kao i prošle godine, trodnevna jezgra ovogodišnjeg festivala odvijat će se od 14. do 16. lipnja na novoj lokaciji unutar bivše industrijske zone TŽV Gredelj.

Proširenje na radni tjedan ususret vikendu održavanja glavnog dijela Dana D podrazumijeva niz popratnih festivalskih događanja koja će se odvijati u napuštenim gradskim lokalima po središtu Zagreba, privremeno dodijeljena mladim dizajnerima i umjetnicima, a svoja će vrata, za vrijeme čitavog tjedna trajanja festivala (od 10. do 16. lipnja) zainteresiranoj publici otvoriti dizajnerski studiji, uredi, dizajnerske trgovine i strukovne institucije u širem centru grada.

Tema ovogodišnjeg Dana D je 'Dizajn i grad', referirajući se na dizajn i javni gradski prostor.

Cilj ovog tematski precizno definiranog izdanja festivala je propitati odnos svih vidova dizajnerske aktivnosti i urbanog prostora, odnosno pokazati: na koje sve načine dizajn mijenja lica gradova u kojima živimo, kako okupira našu pažnju i utječe na naše ponašanje u javnom prostoru, na koje načine vizualno komuniciranje u prostoru grada provocira i potiče javnu diskusiju o bitnim temama te kako dizajn mapira grad.

Više informacija o programu potražite na internetskim stranicama.