STIŽE NAM PIF

Čudesne lutke oživjet će u Zagrebu

14.09.2014 u 07:00

  • +16

PIF - Vodič kroz predstave

Izvor: Promo fotografije / Autor: PIF festival

Bionic
Reading

Ovogodišnji Međunarodni festival kazališta lutaka pokazat će marionete, stolne, štapne, ručne lutke, kazalište sjena, više animatora koji animiraju jednu lutku, pa čak i lutke koje pred očima gledatelja nastaju od gline, objašnjava urednica programa Livija Kroflin koju smo upitali za preporuke predstava koje publika ove godine ne bi trebala propustiti

47. PIF održat će se od 15. do 20. rujna u Zagrebu. Festival okuplja goste iz osam zemalja i predstavlja 16 predstava u službenoj konkurenciji, dva ulična performansa, dvije studentske predstave i dvije lutkarske skupine djece i mladih iz Zagreba.

'Samo je jedan kriterij pri izboru - želimo dovesti najbolje lutkarske predstave. Cilj nam je bio predstaviti bogatstvo lutkarskog izraza, različite poetike i estetike lutkarstva', kazala je Livija Kroflin, urednica programa 47. PIF-a s kojom smo razgovarali o privlačnom, iako u mnogim aspektima zapostavljenom mediju na hrvatskoj sceni.

Lutkarstvo je apsolutno čudesna forma. Pruža tolike mogućnosti... više nego, usudila bih se reći, ijedna druga grana umjetnosti. U sebi ujedinjuje sliku, pokret, zvuk, riječ, govor, glumu, glazbu, kiparstvo, pa i novi mediji u njemu sasvim prirodno nalaze svoje mjesto.

Ali ono što je najvažnije i što lutkarstvo čini lutkarstvom, jest animacija, čudo oživljavanja neživog. I vjerojatno upravo u tome leži fascinacija, kako malog djeteta, tako dionika raznih obreda u kojima se koriste totemi i hijeratske lutke, a tako i mnogih od nas 'odraslih i ozbiljnih', suvremenih ljudi, u kojima možda ima nešto od starih animista. No danas više i nije neuobičajeno shvaćanje da smo jedno sa svima i svime što nas okružuje, da je dakle sve oko nas živo.

Upoznala sam lutkarstvo negdje pri kraju studija i ta je fascinacija ostala do danas: od mog magistarskog rada, preko osnivanja lutkarske družine, dvadesetogodišnjeg rada u PIF-u, doktorata, predavanja na akademiji...' objašnjava selektorica programa.

Festival lutaka, kaže, odgojio ju je i obrazovao o lutkarstvu te mu predanim radom to nastoji i prikladno - vratiti.


'PIF me učio da je lutka neprikosnovena, da je ona glavni lik, da nije lutka ako nije savršeno animirana. Učio me da lutkarstvo savršeno živim održava drevne likove i načine igre, kao i da prednjači u modernom kazališnom izričaju. Dokazao mi je da lutkarstvo nije samo za djecu, da komunicira sa svima bez obzira na dob i da upravo u 'odraslim' predstavama pokazuje najviše kazališne vrhunce. Zorno mi je pokazao golemo bogatstvo najraznolikih lutkarskih tehnika, estetika, poetika', prenosi Kroflin

PIF se ne održava samo u kazališnim prostorima, već i na zagrebačkim ulicama i trgovima. Izložbe, predstave, performansi, interaktivne instalacije, samo su djelić tog bogatstva. Pojavit će se tradicionalni, tristogodišnji ruski Petruška, spoj srednjovjekovne europske legende o Tristanu i Izoldi s japanskom poetikom, klasične priče i bajke, adaptacija Gogoljeve 'Kabanice' i urnebesna zafrkancija studenata lutkarstva s Umjetničke akademije u Osijeku.

Koje predstave ove godine nikako ne biste trebali propustiti

'Odrasla publika nikako ne smije propustiti predstave 'Saga' i 'U trenu', najmanja djeca uživat će u 'Ježiću Jančeku', 'Devetoj ovčici' i 'Genijalnom geniju', u kojem će pak stariji prepoznati neke druge razine. Poljska 'Snježna kraljica' djelo je majstora Olega Žiugžde...

Saga