NAGRADNJAČA

Crveni ciklus u Lisinskom

07.11.2013 u 09:27

Bionic
Reading

U petak, 8. studenog nastavlja se Crveni ciklus Zagrebačke filharmonije. Ovaj puta koncert će biti u znaku Poljske jer će Zagrebačka filharmonija njime, u duhu dobre suradnje s Veleposlanstvom Republike Poljske obilježiti Dan nezavisnosti Poljske.

Orkestar Zagrebačke filharmonije ugostit će cijenjenog poljskog dirigenta Antonija Wita, a klavirski nastup imat će istaknuti poljski umjetnik, pijanist Marcin Koziak

Antoni Wit jedan je od najcjenjenijih poljskih dirigenata i prvak poljske glazbe. Impozantnu dirigentsku karijeru započeo je pobjedom na najvećem dirigentskom natjecanju Herbert von Karajan. Dirigirao je svim vodećim orkestrima u Poljskoj i izvan nje, ali ostao je privržen Varšavskoj filharmoniji čiji je generalni i umjetnički ravnatelj bio punih 12 godina (2001.-2013.). Potvrda kvalitete došla je u obliku šest nominacija za nagradu Grammy koju je i osvojio ove godine. 150 snimljenih nosača zvuka, pet milijuna prodanih ploča dio su zavidne biografije ovog maestra.

Ranije započeta suradnja dirigenta Antonija Wita i pijanista Marcina Koziaka bit će okrunjena još jednim prekrasnim klavirskim koncertom. Mladi Koziak (rođen 1989.) niže uspjehe, pohvale i angažmane pred međunarodnom glazbenom javnošću gdje god se pojavi. Pobjednik brojnih međunarodnih natjecanja mladih pijanista Chopin, na ovom koncertu će pokazati svoje umijeće upravo izvedbom 1. koncerta za klavir i orkestar Frédérica Chopina .

Na programu će također biti djela poljskih skladatelja: Wojciecha Kilara Orawa za gudače te Koncert za orkestar Witolda Lutosławskog. Izvedbom ovog djela obilježit ćemo i 100-godišnjicu rođenja Witolda Lutosławskog (1913.-1994.) kojeg s razlogom ubrajaju u najveće europske skladatelje 20. stoljeća.

Budite sa Zagrebačkom filharmonijom u petak, 8. studenog u 19.30 sati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog!

Tportal.hr će jednog čitatelja nagraditi s dvije ulaznice!

Dvije ulaznice je osvojila Nerina Ecimović

Ulaznice se podižu na blagajni Zagrebačke filharmonije u Lisinskom u četvrtak, 7. studenog od 14 do 20 sati ili na dan koncerta od 10 do 18 sati, uz predočenje osobne iskaznice.