subversive film festival

'Crna marksistica' Angela Davis održat će predavanje u Lisinskom

05.06.2024 u 08:34

Bionic
Reading

Ovogodišnje 17. izdanje Subversive Festivala približava se svom velikom finalu uz predavanje Angele Y. Davis, istaknute američke političke aktivistkinje, feministkinje i teoretičarke Crnog marksizma, 7. lipnja u Velikoj dvorani KD Vatroslava Lisinskog.

Davis se profilirala na čelu Komunističke partije SAD-a tijekom 1960-ih, a imala je bliske odnose i s Partijom Crnih pantera kroz svoj angažman u Pokretu za građanska prava.

U svom će se predavanju osvrnuti na dugogodišnji aktivistički i teorijski rad koji je obilježilo promišljanje, organiziranje i djelovanje protiv sistemskog rasizma i nasilja u zatvorima u SAD-u.

Ukazat će na specifičnosti sukonstitucije rase, roda i klase u doba neoliberalne globalizacije i u aktualnom političko-ekonomskom krajoliku, koji definiraju ratne zone i podizanje zidova protiv naroda koji "teroriziraju" Zapad, najavljeno je s festivala.

Njezini su istraživački interesi feminizam, afroamerički studiji, kritička teorija, marksizam, popularna glazba, društvena svijest te filozofija i povijest kažnjavanja i zatvora.

Zbog članstva u Komunističkoj partiji 1969. godine Ronald Reagan tražio je da joj se zabrani predavati na bilo kojem sveučilištu u saveznoj državi Kaliforniji.

Bila je osumnjičena za umiješanost u otmicu i ubojstvo suca Harolda Haleyja koje su izvela braća Soledad u kolovozu 1970. godine u kalifornijskom okrugu Marin, ali je na sudu oslobođena optužbi.

Tijekom 1980-ih dvaput je bila kandidatkinja za potpredsjednicu SAD-a na listi Komunističke partije.

Angela Y. Davis najpoznatija je kao edukatorica Crne povijesti, autorica i aktivistkinja za građanska prava te druga pitanja socijalne pravde.

Kada ju je u jednom intervjuu Bob the Drag Queen (pobjednik osme sezone RuPaul’s Drag Racea) pitao kako se identificira odgovorila je: "kao komunistkinja, abolicionistkinja, internacionalistkinja, antirasistkinja, antikapitalistkinja, feministkinja, Crna žena, kvir, aktivistkinja, pro-radnička klasa, revolucionarka, intelektualka, graditeljica zajednice“.

Razgovor s Angelom Davis moderirat će Karolina Hrga i Emina Bužinkić, a predavanje se održava u suradnji Subversive Festivala, Multimedijalnog instituta i književnog kluba Booksa.