FESTIVAL NOVOG CIRKUSA

Cirkusanti balansiraju i ove godine

20.10.2011 u 09:59

Bionic
Reading

Festival novog cirkusa, koji se unatoč najavama koje ga sporadično prate već nekoliko godina, nije se ugasio, pa njegovo sedmo izdanje traje čak šest dana, od 25. do 30. listopada u Zagrebačkom kazalištu mladih i Pogonu, bivšoj tvornici Jedinstvo na savskom nasipu

Domaćoj nezavisnoj kulturi balansiranje na rubu je trajna činjenica i način preživljavanja. Iako su se svi akteri u tome izvještili, ekipi iz Male performerske scene koja organizira zagrebački Festival novog cirkusa  to je donekle i profesionalna zadaća, baš kao i provokacija tijela državne uprave zadužene za sektor kulturnih djelatnosti.

Činjenica da je s većim sredstvima prošle godine Festival trajao samo jedan dan, a ove šest puta dulje, njegov ravnatelj Ivan Kralj opisuje mogućnošću da se festivalski program rasteže i smanjuje kako umjetnicima i selektorima, pa i publici odgovara. Pritom tvrdi da trajanje festivala nema nikakve veze s njegovom umjetničkom vrijednošću, relevantnošću i odazivom publike. Time ujedno i ponovno potkopava arbitrarne, nedefinirane i na koncu često zato i netočne kriterije po kojima hrvatska kulturna politika u praksi vrednuje izvaninstitucionalne projekte.

Da je fleksibilnost pri stvaranju i vođenju takvih manifestacija i programa nužna, dokazuje i ovogodišnji slučaj Festivala novog kazališta, koji se prilagodio francuskoj kompaniji Les Colporteurs i datumima njihove turneje te zato s uobičajenog termina u studenom preskočio u listopad. Predstava 'Sur la route...' ili 'Na putu...' to zaslužuje jer riječ je o intimističkoj autorskoj poetici u kojoj Antoine Rigot svojom biografijom doslovno oprimjeruje život kao hod po žici. U toj drami o i na rubu, koja Festival i otvara, pomaže mu koreografkinja i izvođačica Sanja Kosonen.

Red Room Cabaret u Pogonu

Nakon uspješne prošlogodišnje inauguracije kao najraznovrsnije i najzabavnije točke programa Festivala novog cirkusa, Red Room Cabaret i ove godine očekuje publiku na novocirkuskom varijeteu. Niz kratkih točaka nekih od najbizarnijim, najduhovitijih i najsmjelijih performera u 28. i 29. listopada u Tvornici Jedinstvo puna će dva sata žonglirati, izvoditi iluzionističke trikove ili akrobacije na tlu i u zraku, pričati viceve, izmjenjivati rodne uloge ili jednostavno – biti sve ono što se od novog cirkusa (ne) očekuje. Fetiš carica Empress Stah, iluzionist Michael Carbonaro, Šveđanin Magic Thor, australski akrobati English Gents, kraljica burleske Kiki Kaboom i mnogi drugi garantiraju nezaboravan doživljaj kakav noćni život Zagreba već dugo, ako ikad, nije vidio.

Program se nastavlja projekcijom filmskog dokumaratona koji čini niz slikopisnih uradaka s temom hoda po žici, dok je za domaću novocirkusku scenu rezervirana treća večer festivala i nastup splitske grupe Room 100 s predstavom čudnog naslova C8H11NO2.

Kemijska je to formula za dopamin, neurotransmiter koji prvi i najsnažnije reagira na psihotična stanja.

S obzirom na to da ova i u svijetu hvaljena produkcija bavi upravo biografijom jednog shizofreničara i reakciji okoline na njegovo stanje, naslov nije tek propagandni trik, nego je u potpunosti zaslužen.

Skupinu Room 100 čine Jakov Labrović i Antonia Kuzmanić, splitski novocirkuski umjetnici koje je prepoznala Francuska kao zemlja u kojoj je novi cirkus već zadobio status ravnopravan suvremenom plesu i kazalištu, pa dijeli i stipendije kojima pomaže umjetnike iz drugih sredina.

Ova predstava pobijedila je na natječaju Jeunes Talents Cirque Europe i dovršena je u Parizu, gdje je i uspjehom odigrana prije nekoliko tjedana.

Sustavni rad na osnaživanju hrvatske novocirkuske scene Festival novog cirkus nastavlja i ove godine, završnom večeri nazvanoj Ringišpil zato što omogućuje neafirmiranim umjetnicima da svoj rad predstave publici i osvoje nagradu, što bi onda trebala biti i referenca uza sljedeće stepenice njihovih karijera.