za djecu i dorasle

Četvrta po redu 'Noć hrvatskog filma i novih medija'

22.10.2017 u 11:54

Bionic
Reading

Noć hrvatskog filma i novih medija, koja se održava 28. listopada u nekoliko hrvatskih gradova, te dijelom u inozemstvu, donosi besplatne projekcije odabranih hrvatskih filmova svih žanrova

Četvrtu Noć hrvatskog filma i novih medija otvara koncert 'Melodije velikog ekrana', u okviru kojega će mješoviti pjevački zbor Capella Odak s dirigenticom Jasenkom Ostojić izvesti poznate melodije iz hrvatskih filmova, 'Vlak u snijeg', 'Tko pjeva zlo ne misli', 'Servantesa iz Malog Mista', 'Stela'. 

Od 18 sati do dva sata poslije ponoći prikazat će se odabrani uratci domaćeg filma, od dječjih klasika i recentnog animiranog filma do dokumentaraca koji su ove godine posvećeni umjetnosti i umjetnicima.

Igrane filmove selektirala je umjetnička voditeljica manifestacije Irena Škorić, animirane Tomislav Gregl, a dokumentarne Branko Ištvančić. Za svaki grad uključen u projekt sastavljen je poseban filmski program.

Za početak filmskog programa u kinu Europa odabrana su četiri, za povijest hrvatske kinematografije, nezaobilazna filma - Oskarovac 'Surogat' Dušana Vukotića, dokumentarac 'Šije' Nikole Babića, kratki film 'Pravda' Ante Babaje i 'Pjesma Jadrana' Hansa Becka koja je pronađena u berlinskom arhivu i koja će sada imati zagrebačku premijeru.

  • +22
Noć hrvatskog filma i novih medija 2016. godine Izvor: Promo fotografije / Autor: Noć hrvatskog filma i novih medija

Kako je najavljeno, ta 'majka svih hrvatskih sapunica' iz daleke 1937. snimana u Splitu govori o nemogućoj ljubavi siromašnog mladića prema lijepoj djevojci, uz glazbenu podlogu Ive Tijardovića, fascinantne kadrove i najveće glumačke zvijezde tog doba, osobito najljepšu Splićanku tog vremena, Desu Marović.

Kao posebna atrakcija iz programa se izdvaja nagradni filmski kviz, u kategorijama 'Čovjek koji je previše znao', 'Izgubljeni u prijevodu' i 'Memento'. Natjecatelji se, u timu s dva do četiri člana, mogu prijaviti u 20 sati u Kinu Europa.

Dokumentarni blok filmova počinje u 23 sata, s filmom 'Teta Liza' Branka Ištvančića, hommagea nedavno preminuloj legendi autentične narodne glazbe iz Međimurja, a nastavlja filmovima 'Simpl' Silvestra Kolbasa o grafiterima i 'Hrvatska rapsodija: Maksim Mrvica' i 'U potrazi za Šutejem' Nenada Puhovskog.

Kasnononoćni termin, jedan sat iza ponoći, rezerviran je za animirane filmove za odrasle 'Proces' Lucije Bužančić, 'Slatki snovi' Dinka Kumanovića i nagrađivani 'Crvenkapica Redux' Danijela Žeželja.

Nakon toga kreće program novih medija - 'Jazz trilogy' Željka Radivoja, filmska posveta pionirima hrvatskog art filma Tomislavu Gotovcu, Mihovilu Pansiniju i Ivanu Ladislavu Galeti, uz zvuke izvornog jazza koje su obožavali te 'K-18' Zlatka Kopljara, koji uz šetnju kraj potoka i recital poezije propitkuje dvojbu američkog umjetnika Paula Theka – Nije li posao umjetnika da konstantno umjetnosti govori zbogom?

Dječji klasici, dokumentarci o umjetnicima, kultni kratki filmovi

Za djecu je od 18 sati pripremljen program hrvatskih klasika, u svakom gradu drugačije. Bit će tu 'Vuk samotnjak' Obrada Gluščevića, 'Duh u močvari'  Branka Ištvančića, 'Čarobnjakov šešir' Milana Blažekovića, 'Anka' Dejana Aćimovića, 'Tajni laboratorij' Nikole Tesle Brune Razuma.

Dokumentarni program manifestacije posvećen je hrvatskim umjetnicima i donosi portret slavnog slikara 'Ivan Lacković – Croata' Antuna Vrdoljaka, intimni autobiografski film 'Iza ogledala' Jagode Kaloper, 'Vlaho Bukovac' Bogdana Žižića, 'Irenino ogledalo' Leona Rizmaula o Irenu Vrkljan.

Prikazat će se i 'Umjetnost gline i vatre' Ernesta Gregla o slikarici Ljerki Njerš, autobiografski dokumentarni film 'Kamena gozba' kiparice Ivone Biočić Mandić, 'Milenijski Šime' Ante Marića o Šimi Strikomanu. 

Noć hrvatskog filma podsjetit će i na neke naslove koji se rijetko mogu vidjeti na 'velikom platnu' - igrani film 'Moj stan' Zvonimira Berkovića, koji je bio nagrađen u Cannesu, restaurirani satirični 'Lakat, kao takav' Ante Babaje, 'Putovanje' Bogdana Žižića i 'Zameteni trag' Borislava Benažića, dokumentarac o slikaru i kolekcionaru umjetnina Anti Topić Mimari te 'Proslava Sv. Vlaha u Dubrovniku' nepoznatih autora iz 1930., kao svjedok vremena i tradicijskog običaja trodnevne duhovne pripreme u čast zaštitniku grada pod Srđom.

Osim filmova iz povijesti projekcije novih naslova

Uz filmove koji su obilježili povijest domaće kinematografije, prikazat će se i noviji zapaženi uratci - 'Oni samo dolaze i odlaze' Borisa Poljaka, 'Siguran let' Alda Tardozzija, te 'Slike iz života ratnika' Silvija Mirošničenka o heroju vukovarske obrane Ivanu Anđeliću - Doktoru. 

Predstavit će se i novi autori - Luka Duvančić s filmom 'Jedno ubojstvo za van', nastao u nezavisnoj produkciji s pedeset volontera, Marko Jukić s filmom 'Med i mliko', 'Tata Milenijske fotografije', Šime Strikoman s dokumentarcem 'Hoću i mogu – Made in Šibenik',  nastao u povodu deset godina djelovanja Centra za socijalnu inkluziju Šibenik. 

'Cilj nam je od za sada skromnog vala dobre nade u interes hrvatske publike za domaći film, u toj jednoj Noći, stvoriti trajnu, čvrstu vezu hrvatskog filma i hrvatskih gledatelja koja će to zanimanje s vremenom pojačavati te prenositi na nove naraštaje', ističe organizator, Umjetnička organizacija 'Noć hrvatskog filma i novih medija'.

Manifestacija se održava u Zagrebu, Dubrovniku, Šibeniku, Sisku, Novoj Gradiški, Otočcu, Subotici, Mostaru, Klokotiću i Temišvaru.