ZAGREBAČKI SAJAM KNJIGA

Četrdesetak promocija i mnoštvo novih naslova

13.05.2011 u 13:51

Bionic
Reading

Osmo izdanje Zagrebačkog sajma knjiga održat će se od 18. do 28. svibnja u prostorijama Profil Megastorea. Organizatori najavljuju oko 40 promocija, na kojima će svoje nove knjige predstaviti Luko Paljetak, Boris Dežulović, Igor Mandić, Zoran Roško, Mirjana Krizmanić, Abdulah Sidran i mnogi drugi

Danas je na press konferenciji u Profil Megastoreu predstavljen program 8. zagrebačkog sajma knjiga koji standardno organizira izdavač Profil. No ono što se promijenilo jest da ove godine Zagrebački sajam knjiga nije dobio potporu ni Grada Zagreba ni države, kako je naglasio glavni urednik Profila Drago Glamuzina. Ipak, recesiji unatoč, Sajam ide dalje, jer je riječ, smatra Glamuzina, o manifestaciji koja je postala tradicionalni dio kulturne ponude metropole.

Na njemu će biti predstavljena većina zanimljivih izdanja koja su se pojavila na tržištu nakon Interlibera, odnosno Pulskog sajma knjiga, što zapravo obuhvaća šestomjesečnu nakladničku produkciju. Program Sajma je podijeljen u tri kategorije: Knjige ispod čekića, u kojoj se promoviraju netom objavljena djela, pa publicistički program koji će se održavati svaki dan u 18 sati, te ZSK specijal, večernji program s, recimo to tako, najvećim književnim zvijezdama.

Prva promocija Zagrebačkog sajma knjiga jest ona novog romana Luke Paljetka, naslovljenog 'Marin'. U pitanju je knjiga koja se bavi životom i djelom slavnog dubrovačkog dramskog pisca Marina Držića, što je očito tema koja je Paljetka itekako inspirirala, jer je 'Marin' narastao na više od tisuću stranica te se objavljuje u dva toma.

Među ostalim promocijama svakako treba spomenuti nove knjige Borisa Dežulovića, 'Crveno i crno' i 'Zločin i kazna', koje će autor predstaviti zajedno s Igorom Mandićem. Tu je i eksperimentalni roman Zorana Roška 'Ljepota jede ljude', koji u podnaslovu nosi intrigantnu oznaku 'mp3 roman'. Jedna od zanimljivijih promocija svakako bi trebala biti ona knjige pjesama suvremenog bosanskog klasika Abdulaha Sidrana, znakovitog naziva 'Partizansko groblje'.

Kada je riječ o publicistici, Zagrebački sajam knjiga nudi šaroliku ekipu, od psihologinje Mirjane Krizmanić, koja je napisala 'U ljubavi i bez nje', te seriju predstavljanja knjiga koje se bave popularnom muzikom, poput dviju knjiga posvećenih punk bendu Ramones. Kuriozitet publicističke selekcije neupitno je još jedna knjiga Nenada Ivankovića o Anti Gotovini, 'Što smo mu učinili'. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li i Ivanković sam odgovoriti na to pitanje, jer mnogi smatraju da koristi Gotovinu u svrhu vlastite promocije i zarade.

Osim četrdesetak književnih promocija, koje će se održavati u novom prostoru predviđenom za to, dakle na drugom katu Profil Megastorea, Zagrebački sajam knjiga podrazumijeva i velika sniženja raznih naslova koja će ići i do 70 posto. Tu su i dva bonus programa: jedan se održava u hotelu Esplanada, gdje će za posjetitelje promocije knjige 'Prehrana u 21. stoljeću za muškarce' kuhati chef hotela Jeffrey Vella. Drugi posebni program će se dogoditi u Tvornici, a bit će to koncert u povodu izlaska knjige 'Zvučni zid II'. Na koncertu će svirati bend Mračni predmet želja. Sve detalje o 8. zagrebačkom sajmu knjiga možete naći i online na stranicama Profila.