STUDIO NARANČA

Četiri velikana za 30 godina splitske galerije

18.12.2013 u 09:51

  • +6

Studio Naranča

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić

Bionic
Reading

Splitska galerija Studio Naranča skupnom izložbom četiriju velikana naše likovne umjetnosti Dušana Džamonje, Vaska Lipovca, Ede Murtića, Miroslava Šuteja slavi trideset godina djelovanja

Izložba u prostoru galerije u Dioklecijanovoj palači koncipirana je kao hommage četvorici velikih umjetnika hrvatske suvremene umjetnosti koji su imali samostalne izložbe u trideset godina djelovanja galerije.

Na izložbi je predstavljen izbor iz opusa svakog umjetnika - skulpture, grafike, ulja na platnu i gvaševi. Iako različita umjetničkog i likovnog rukopisa, izabrana djela ovih četiriju velikana hrvatske umjetnosti svojim senzibilitetom i modernitetom izvrsno se uklapaju u kontekst prostora galerije Studio Naranča.

Spiritus movens galerije, splitski umjetnik Pavo Majić u svom je prostoru uvijek nesebično otvarao vrata svojim kolegama i u ova tri desetljeća se održao cijeli niz izvanrednih izložbi. Nevelika galerija dopadljivog i dobro dizajniranog interijera naslonjena uz sjeverni zid Dioklecijanove palače tijekom godina stekla je kultni status u Splitu.

Galerija Studio Naranča uvijek je održavala iznimno visoke likovne kriterije izlaganja i prezentacije, ponajviše zaslugom Pave Majića iza kojeg stoji isto tako dojmljiv likovni opus.


Majić se u likovnom i dizajnerskom opusu bavio i temom Dalmacije koju je likovno preoblikovao i dizajnirao na osobit način u maniri pop-arta. Zanimljiv je i njegov likovni dijalog s velikanima pjesništva, Tinom Ujevićem, Jimom Morissonom ili Patti Smith.

U cjelini, to je izvanredan spoj dizajna, likovne vještine i jasnoće, utjecaja pop-arta te društvenih i duhovnih utjecaja koje vezujemo uz pokret šezdeset i osme godine. Uostalom, i Pavo Majić bio je dio kultnog kruga umjetnika vezanih uz realizaciju Crvenog peristila, ključnog likovnog i umjetničkog događaja u Splitu u posljednjih pedeset godina.

Njegova likovna i ljudska otvorenost rezultirala je izvanrednom suradnjom s kolegama i oni su imali respekt spram skromne galerije u splitskom Getu. Popis izlagača u galeriji Studio Naranča predstavlja i svojevrsnu antologiju hrvatske likovne umjetnosti u posljednja tri desetljeća. Ova izvrsna izložba potrajat će do sredine siječnja.