Uspjeh za uspjehom

Čak četiri nagrade filmu 'F20' na festivalima u SAD-u i Austriji

01.12.2020 u 13:21

Bionic
Reading

Tijekom protekog vikenda dugometražni igrani film F20 osvojio je 4 nagrade na dva filmska festivala koja su se održala u Los Angelesu i Beču. Na 5. Sherman Oaks filmskom festivalu u južnoj Kaliforniji film F20 osvojio je tri nagrade: Veliku nagradu žirija za najbolji film, koju ravnopravno dijeli s čileanskim filmom 'Imaginarna država' redatelja Alana Fischera, Arsen Anton Ostojić je osvojio Veliku nagradu žirija za najboljeg redatelja igranog filma, a Romina Tonković Veliku nagradu žirija za najbolju glavnu žensku ulogu

Festival, koji se održao u jednom od poznatih dijelova Los Angelesa, trajao je od 15. do 29. studenoga, a u konkurenciji za nagrade bilo je izabrano osam dugometražnih igranih filmova između 50 prijavljenih projekata, uglavnom iz SAD-a, stoji u priopćenju.

Također, na upravo završenom 4. Austrijskom međunarodnom filmskom festivalu koji se održao online od 27. do 29 studenoga u Beču, uz ranija dodatna online prikazivanja, mlada glumica Romina Tonković je za svoju ulogu naivne djevojke Martine nagrađena Nagradom za najbolju glumicu. Uz nagradu na Sherman Oaks filmskom festivalu, ovo je već četvrto međunarodno glumačko priznanje Romini za njenu debitantsku ulogu u filmu F20. Na festivalu je bilo prijavljeno oko 250 dugometražnih i kratkometražnih filmskih projekata iz cijelog svijeta.

U filmu F20 je riječ o mladoj djevojci Martini koja ljeti raznosi pizze radeći u maloj pizzeriji svog oca, iako mašta o odlasku na Zrće. Upoznaje povučenog mladića Filipa koji igra videoigre i neprestano naručuje pizze, te ga nagovori da prekrše zabrane njenog oca, ukradu novce i pobjegnu na more u provod. Međutim, njen san se uskoro pretvara u najgoru noćnu moru.

Glavne uloge tumače mladi glumci Romina Tonković, Filip Mayer, Lana Ujević i Robert Budak, uz poznate i iskusne glumce Mladena Vulića, Alena Liverića, Almu Pricu, Alena Šalinovića, Borisa Miholjevića, Kseniju Marinković i Gorana Grgića. Dugometražni igrani film F20, nastao je u režiji Arsena Antona Ostojića, prema scenariju Hrvoja Sadarića. Snimatelj je Slobodan Trninić, glazbu je skladao Mate Matišić. Scenograf je Ivo Knezović, a kostimografkinja je Branka Tkalčec. Pomoćnik režije i koordinator kaskadera je Aldo Tončić. Film je nastao u produkciji firme Filmosaurus Rex (Arsen Anton Ostojić i Hrvoje Vajić).

Podsjetimo, F20 je na Pulskom filmskom festivalu prošle godine osvojio Zlatnu arenu za oblikovanje zvuka (Dario Domitrović, Dušan Maksimovski, Dominik Krnjak, Tomislav Hleb), a međunarodnu premijeru imao je u natjecateljskom programu 22. Black Nights Film festivala u Talinnu.