SEDMO IZDANJE

Budućnost knjige tema je ovogodišnje Noći knjige

21.03.2018 u 12:45

Bionic
Reading

Noć knjige 2018., manifestacija koja već sedmu godinu zaredom tematizira knjigu i popularizira čitanje, održat će se 23. travnja u povodu Međunarodnog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige, a ovogodišnja tema je Budućnost knjige

Kada razmišljamo o budućnosti, pitanje knjige i čitanja povezujemo sa znanošću, izumima, inovacijama, znanstvenom fantastikom, novim formatima i tehnologijama. Stoga je u središtu zanimanja Noći knjige 2018. i pitanje kako tehnologija mijenja naše živote i načine na koje pričamo priče (npr. pod utjecajima društvenih mreža), poteškoće koje ju prate te njihov utjecaj na zainteresiranost za čitanjem, priopćili su organizatori.

Temi je moguće pristupiti i na razini sadržaja pa se posvetiti onim djelima iz povijesti književnosti (i šire) koja su se bavila kozmološkim temama i temama leta. Od Šeherezadina letećeg tepiha, preko metloboja Harryja Pottera do Muskova Starmana – mogućnost leta oduvijek je golicala ljudsku maštu u nastojanju da se tijelo, oslobođeno zemljine sile teže (i težine ljudske svakodnevice) uzdigne i poput ptice vine u visine, pretvarajući se u putnika letača, omogućujući (nam) istovremeno nov i začudan pogled na vlastitu stvarnost, pojašnjavaju u najavi organizatori ove manifestacije.

  • +2
'Noć knjige' u Booksi u travnju 2017. Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

U okviru manifestacije za djecu i mlade je otvoren natječaj za ilustracije i likovne radove koji se provodi u suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara. "Ako knjigu ubacimo u vremenski stroj, kakva će iz njega izići u nekom budućem tisućljeću? Hoćemo li imati sposobnosti da je pročitamo jednim dodirom? Ili ćemo zauvijek uživati u listanju njezinih stranica? Kako će izgledati police knjižnica budućnosti? A tek tiskarski strojevi budućnosti – kakvi li će biti? Hoće li pisci svoja djela pisati na računalima, ili će ona brzinski bilježiti njihove misli?" - pitanja su to koja se ovim natječajem postavljaju mladim čitateljima.

Za njih, kao i za sve uzraste čitatelja i ljubitelja pisane riječi diljem Hrvatske neće nedostajati zanimljivog programa. Očekuje se, kažu u organizaciji, da će dan posvećen knjizi i čitanju i ove godine biti obilježen u više od 200 hrvatskih gradova i s više od 1000 prigodnih programa. Na internetskoj stranici Noći knjige programe mogu prijaviti svi koji žele predvidjeti budućnost, koju kada je u pitanju knjiga, želimo živjeti. Na stranici se mogu preuzeti i vizuali ovogodišnje manifestacije s likom astronauta koji čita knjigu.