PROJEKT DEUTSCHE TELEKOMA

Zahvaljujući AI i stručnjacima iz cijelog svijeta završena je Beethovenova 10. simfonija: 'Ovo je projekt koji pokazuje koliko daleko umjetna inteligencija može ići'

09.10.2021 u 12:59

Bionic
Reading

Svjetska premijera 10. simfonije Ludwiga van Beethovena, koja je završena uz pomoć umjetne inteligencije (AI) i tima međunarodnih stručnjaka, čak 199 godina nakon što su nastale prve skice slavnog njemačkog skladatelja, održat će se u Telekom forumu u Bonnu danas s početkom u 19 sati

Povodom jednog od najintrigantnijih kulturnih projekata u svijetu koji bez sumnje predstavlja iskorak u kreativnom glazbenom procesu, pod vodstvom generalnog glazbenog direktora Dirka Kaftana, glazbenici u Bonu neće premijerno izvesti samo 10. simfoniju, već i Beethovenovu glasovitu 8. simfoniju.

Na tiskovnoj konferenciji stručnjaci koji su radili na ovom projektu najavili su večerašnju premijeru 10. simfonije te otkrili zanimljive činjenice o projektu 'Beethoven X The AI Project', a među njima su bili muzikolog dr. Matthias Röder, skladatelj Walter Werzowa, stručnjak za AI Ahmed Elgammal, glazbeni direktor Beethovenovog orkestra iz Bonna Dirk Kaftan i američki orguljaš Cameron Carpenter, kao i predsjednik Uprave Deutsche Telekoma Timotheus Höttges.

Bilo je i riječi o tome jesu li strojevi kreativni i može li se njihov rad smatrati umjetnošću te su dali posve nov pogled na interakciju između čovjeka u stroja.

Kako je istaknuo dr. Matthias Röder spoj ljudske kreativnosti i kreativnosti strojeva zasigurno je jedinstveno i nezaboravno iskustvo.

Prema riječima Dirka Kaftana, globalna pandemija je na neki način pomogla da se projekt dodatno razvije budući da su mišljenja glazbenika iz orkestra bila na početku pomalo podijeljena.

Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

'Kreirati glazbu uz pomoć umjetne inteligencije izazovan je proces, jer morate i emocije unijeti u glazbu. Posve je drukčije ali doista mislim da je Beethovenov duh unesen u tu skladbu koju smo stvorili. Naravno, bez suradnje AI i svih stručnjaka koji su bili uključeni u ovaj proces ne bismo mogli završiti simfoniju i prenijeti bit Beethovenove glazbe. Niti je podijeliti sa svima', zaključio je skladatelj Walter Werzowa na tiskovnoj konferenciji u Bonnu.

'Ovo je projekt koji pokazuje koliko daleko može AI ići. Tu postoje bezbrojne mogućnosti i mislim da će u budućnosti mnogi skladatelji i glazbenici moći koristiti takve digitalne alate za stvaranje glazbe', objasnio je stručnjak za AI Ahmed Elgammal.

Inače, neposredno prije smrti, Beethoven je počeo raditi na 10. simfoniji, djelu koje je trebalo ostati nedovršeno. Pod vodstvom dr. Matthiasa Rödera, skupina stručnjaka za umjetnu inteligenciju i muzikologa razvila je 'Beethovenovu umjetnu inteligenciju' koja 'razumije' Beethovenov stil. Stručnjaci koji pružaju znanstveno vodstvo i nadzor uključivali su prof. Dr. Christine Siegert, voditeljicu istraživačkog odjela Beethoven-Haus.

Završetak Beethovenove 'Desete' nastao je kao odgovor na pitanje može li umjetna inteligencija biti kreativna.

Kako bi se projekt uspješno realizirao, uz pomoć umjetne inteligencije analizirana je cijela Beethovenova umjetnička ostavština - simfonije, note, glazbene skice i partiture - te je pretvorena u strojno čitljiv oblik. Zatim je odabrana najprimjenjivija metoda strojnog učenja, pri čemu su korišteni algoritmi za obradu glasa jer se glazba, poput jezika, sastoji od malih jedinica - slova ili nota - koje daju smisao jedino kada se smisleno slože, što je bilo posebno bitno za ovaj eksperiment.

Umjetna inteligencija nije bila samo 'nahranjena' Beethovenovim skladbama i njegovim bilješkama o 10. simfoniji; 'opskrbljena' je i djelima skladatelja i glazbenika koja su dokazano inspirirala i utjecala na Beethovena tijekom njegova života, poput Johanna Sebastiana Bacha. Zajedno sa stručnjacima, algoritam je nastavio Beethovenov konačni, nepotpuni rad. Skladatelj Walter Werzowa i Beethovenov orkestar iz Bonna pretvorili su ovu notaciju u živu skladbu pod vodstvom Dirka Kaftana.

Završetak simfonije potaknut je 250. godišnjicom rođenja Ludwiga van Beethovena, a iza projekta stoji 66 GB materijala, više od 10.000 razmijenjenih dokumenata te dva milijuna nota.

Svjetska premijera Beethovenove 10. simfonije moći će se pratiti uživo putem web stranice https://www.hrvatskitelekom.hr/beethoven, a diskografska kuća BMG objavit će album 'Beethoven X - The AI Project' na CD-u i u digitalnom obliku na svim platformama. Do tada je moguće poslušati kratki audiozapis 10. simfonije, kojem se može pristupiti ovdje.

Jedan od vrhunaca večeri bit će nastup orguljaške zvijezde, talentiranog Amerikanca Camerona Carpentera koji će se pridružiti Beethovenovom orkestru u Bonnu tijekom izvođenja 4. stavka 10. simfonije.

Događaj će biti prikazan putem prijenosa uživo na kanalu #dabeiTV na MagentaTV -u i na MagentaMusik 360 od 19 sati. Nakon premijere, izvedba će biti dostupna za gledanje na zahtjev na MagentaMusik 360 i MagentaTV.

Još jedan nastup održat će se 27. listopada u Elbphilharmonie, jednoj od najpoznatijih koncertnih dvorana klasične glazbe na svijetu.