6. - 12. studenog

Bliži se 21. Zagreb Film Festival, otkriveni prvi filmski naslovi

04.09.2023 u 11:18

Bionic
Reading

Ususret novom festivalskom izdanju otkriveni su prvi filmski naslovi iz dugometražne konkurencije: 'Prošli životi' Celine Song, 'Sedmo nebo' Jasne Nanut i 'Ekskurzija' Une Gunjak

Pred nama je još jedna uzbudljiva jesen u Zagrebu i razlog zbog kojeg joj se posebno veselimo - Zagreb Film Festival. Najveća zagrebačka igranofilmska avantura održat će se 21. put od 6. do 12. studenog na pet lokacija (u kinima Tuškanac, SC i Kinoteka te u MSU-u i Dokukinu KIC) te online, a dio bogate filmske ponude ZFF će prikazati u nizu kina diljem Hrvatske u programu 'ZFF putuje'.

Međunarodna dugometražna konkurencija uključuje neke od najzanimljivljijih recentnih prvih i drugih ostvarenja iz cijelog svijeta. Među njima je jedan od najzapaženijih nedavnih debitantskih filmova, koji od premijere na Sundanceu ne prestaje oduševljavati kritiku i publiku - suptilna i nijansirana romantična drama o sudbinskim susretima 'Prošli životi' kanadsko-korejske autorice Celine Song, kao i dugometražni prvijenac Jasne Nanut, komedija 'Sedmo nebo', koja prati šarmantnog preljubnika (Krešimir Mikić) kroz niz tragikomičnih pokušaja da prizna aferu supruzi (Iva Mihalić). Film 'Sedmo nebo' razvijan je na ZFF-ovoj radionici Moj prvi scenarij.

Izvor: Društvene mreže

Za Zlatna kolica također se natječe Ekskurzija, s nestrpljenjem iščekivan dugometražni prvijenac bh. autorice s pariškom adresom Une Gunjak ('Kokoška' – Nagrada EFA-e za najbolji kratki film 2014). Film prati sarajevsku tinejdžericu Iman (Asja Zara Lagumdžija) koju naizgled bezopasna laž dovede u središte školskog skandala. Realizaciju te važne priče nagrađene u Locarnu (Posebno priznanje, program Concorso Cineasti del Presente) autorica opisuje kao 'poriv i obavezu koje je osjetila kao žena u srednjim tridesetima koja raspetljava čvorove svog seksualnog odgoja, kao Bosanka koja promatra današnju omladinu, i na kraju, kao feministica'. Hrvatski koproducent Ekskurzije jest Nukleus film.

Urnebesna satira na temu suvremene kulture rada, cjelodnevnih radnih smjena i etike 'radi da bi (pre)živio', 'Ne očekuj previše od kraja svijeta' slavnog rumunjskog redatelja Radua Judea uvrštena je u program Ponovno s nama. 'Duhovit i pun ljutnje, ovaj poremećeni film možda je ostvarenje s najviše zdravog razuma ove godine', piše Variety. Judeov novi film manjinska je hrvatska koprodukcija (Kinorama, Ankica Jurić-Tilić) na kojoj su radili hrvatski profesionalaci, skladatelji Jura Ferina i Pavao Miholjević te tonski snimatelj Hrvoje Radnić, a u Locarnu je osvojio Posebno priznanje u programu Concorso Internazionale.

Izvor: Društvene mreže

U programu Mreža festivala Jadranske regije gledamo film 'Slatki snovi', koji je u Locarnu nagrađen za najbolju glumačku izvedbu (Renée Soutendijk). Drugi dugometražni film bh. redateljice s nizozemskom adresom Ene Sendijarević, čiji je debitantski film 'Negdje lijepo' prikazan u glavnom programu 17. ZFF-a. Nemilosrdna satira raskošne estetike koju autorica opisuje kao 'bajku iz noćne more' radnjom je smještena u Indoneziju, a prati raspad obitelji vlasnika plantaže šećera u posljednjim danima nizozemske kolonijalne vladavine.

Osim dugometražnih filmova, natjecateljski program ZFF-a uključuje međunarodnu i nacionalnu kratkometražnu konkurenciju (Kockice). Niz razloga za jesenska druženja uz film ponudit će brojni popratni programi ZFF-a. Uz već spomenute Ponovno s nama i Mreža festivala Jadranske regije, to su LUX, Festivali pod reflektorom te KinoKino i PLUS, namijenjeni mlađim generacijama filmofila. Filmskim profesionalcima i svima zainteresiranima za pogled 'iza kulisa' filmske umjetnosti ZFF je namijenio bogat program Industrije, koji uključuje majstorska predavanja, niz radionica i pitching forum.