ČITATeLJI BIJESNi

Bizaran trend slaganja knjiga širi se svijetom: Knjige se ne slažu s dekorom? Nema brige...

17.01.2018 u 14:46

Bionic
Reading

Knjige koje na policama stoje okrenute tako da im se ne vide korice novi je trend uređivanja kućnih biblioteka, koji mnoge ljubitelje čitanja prilično ljuti s obzirom na to da se 'opire zdravom razumu'

Želite neutralan izgled vaše police za knjige? Okrenite naslove naopako, tako da stranice u raznim bež nijansama dođu do izražaja.

Tako otprilike glasi savjet za uređivanje prostora koji uzima maha u SAD-u i šire, a o njemu je nedavno pisao britanski The Guardian.

Prvi je put registriran krajem prošle godine na blogu posvećenom dizajnu Apartment Therapy, gdje je uz policu s knjigama hrptom okrenutim od korisnika stajalo sljedeće: 'Knjige se ne slažu s dekorom? Nema brige, preokrenite ih i dobivate savršeno usklađen izgled.' Nakon toga metodu su kao 'nešto prelijepo za isprobati' predložili i u američkoj jutarnjoj emisiji, a zatim je trend preplavio Pinterest.

Slijedilo je međunarodno širenje ideja. Nedavno se tako komičar Pete Otway narugao fotografiji u časopisu Ideal Home, što prikazuje dom para koji preferira ultraminimalizam. 'Lauren postiže neutralan izgled slaganjem knjiga koricama okrenutim natrag', stoji u opisu police za knjige.

'Pa, Lauren je potpuna idiotkinja, nije li?', komentirao je Otway, a na njegov tweet su reagirali mnogi koji ideju knjiga što im ne vidiš korice također nisu najbolje prihvatili. Najekstremniji su je prozvali 'čudovišnom' i namijenjenoj ljudima koji zapravo i ne čitaju, već knjige tretiraju kao najobičnije tapete.

A trend ovakvog tretmana knjige zapravo nije nov. Prema profesoru sa Sveučilišta Cambridge Marku Purcellu, sve do 18. stoljeća običaj je bio književna djela pokazivati sa stranicama naprijed, na kojima je stajalo ime autora. Netko se potom dosjetio da bi sve izgledalo puno bolje kad bi se dodale korice.