SPORT I POLITIKA

'Bit ćemo prvaci svijeta' od četvrtka u kinima

28.03.2015 u 23:42

Bit ćemo prvaci svijeta

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Bionic
Reading

Sportska drama 'Bit ćemo prvaci svijeta' srpskog redatelja Darka Bajića, koja prikazuje put mladih sportaša od samih začetaka škole košarke u bivšoj Jugoslaviji do osvajanja zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu, u hrvatskim se kinima počinje prikazivati u četvrtak, 26. ožujka

'Ta stvarna priča o nestvarnim ljudima' iz vizure bivšeg košarkaša Nebojše Popovića i kroz njegova sjećanja prikazuje životni put četvorice prijatelja koji su osvajanjem zlatne medalje ispunili svoj san.

Središnji događaj filma je završna utakmica na Svjetskom prvenstvu u Ljubljani 1970. između Jugoslavije i SAD-a, a u fokusu su mlađi igrači suočeni s velikom odgovornošću - godinu dana ranije izgubili su najboljeg igrača Radivoja Koraća, a kapetan ekipe Ivo Daneu je ozlijeđen, dok su s druge strane visoka očekivanja javnosti i političara, jer se pobjeda nad Amerikancima ne doživljava samo kao sportska.

Film prikazuje mladiće koji su od luzera postali junaci koji su ostvarili svoj san, a i za mene je to bila prilika da se vratim u prošlost i razračunam s onim pričama o tome kako je bilo prije, ne nužno bolje ili lošije, rekao je u utorak redatelj Darko Bajić uoči zagrebačke premijere.

Bajić kaže kako je želio usporediti sport i politiku, pokazati kako je to nekad funkcioniralo, ali i kako su se posljednjih godina poremetile vrijednosti u sportu. 'Tada su postignuti rezultati bili prepoznati, a danas tek kad netko postigne uspjeh političari dolaze i fotografiraju se s njim. Ipak pored slike društva koje napreduje imali smo problem pojedinačne slobode', ustvrdio je.

'Bit ćemo prvaci svijeta' je prije svega priča o bivšim vremenima, ali i prilika da roditelji pričaju djeci o tome kako je bilo ne bi li nam svima bilo bolje u budućnosti, napomenuo je Bajić, među ostalim režiser TV serije 'Sivi dom' i filma 'Crni bombarder'.

U glavnoj ulozi je Strahinja Blažić kao Nebojša Popović, jedan od četvorice osnivača jugoslavenske škole košarke koji su bili zaslužni za razvoj tog sporta u Europi, uz Borislava Stankovića (Aleksandar Radojičić), Radomira Šapera (Miloš Biković) i Aleksandra Nikolića (Marko Janketić).

Brojnu glumačku ekipu čine srpski, hrvatski, slovenski i makedonski glumci, Leon Lučev, Sergej Trifunović, Iva Babić, Nebojša Dugalić, Nina Janković, Tamara Dragičević, Jure Henigman, Goran Bogdan, Radovan Vujović, Toni Mihajlovski, Robert Kurbaša, Krešimir Petar Ćosić, koji glumi svog oca košarkaša kao i Stefan Kapičić te drugi.

Američki glumac John Savage, najpoznatiji po ulogama u kultnim filmovima 'Kosa' i 'Lovac na Jelene', tumači lik Williama Jonesa koji je bio jedan od osnivača Svjetske košarkaške federacije.

Scenarij je napisao Nebojša Romčević u suradnji s Gordanom Mihićem i Ognjenom Sviličićem.

Riječ je o projektu producenata regionalne filmske i TV sage 'Montevideo', Intermedia Networka, a napravljen je u manjinskoj koprodukciji s partnerima iz Hrvatske i Slovenije, te je sniman u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji.

Bit ćemo prvci svijeta