UMJETNIČKA INSTALACIJ A

Biste li se usudili prošetati oblacima?

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 15.05.2012 12:21
  • Objavljeno 15.05.2012 u 11:12
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Argentinski umjetnik Tomas Saraceno napravio je instalaciju koja kombinira slikarstvo, arhitekturu i znanost, i u krovnom vrtu njujorškoga muzeja Metropolitana pruža posjetiteljima drukčiju perspektivu neba, oblaka i grada oko njih

'Grad u oblacima' otvara se danas 15. svibnja, na šest mjeseci, a riječ je o golemu spletu povezanih modula.

Instalacija je dugačka 16 metara, visoka osam i pol. U konstrukciji su različiti materijali koji reflektiraju svjetlost, zrcala i staklo, a u pozadini su slavni obrisi New Yorka i Central park.

Posjetitelji mogu ući i šetati kroz kugle, a Saraceno to opisuje kao način da se dožive veze i odnosi zbog kojih kao da niste ondje gdje se nalazite.

Tomas Saraceno

Tomas Saraceno

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

'Okrenut naglavce, Central park je leteći vrt u oblaku kumulusu, odrazi zgrada i neba pojavljuju vam se pod nogama, gravitacija kao da se preorijentirala, a ljudi, umnoženi u kolažu oblaka stvaraju neočekivane međusobno povezane mreže', kaže umjetnik.

Prvi Saracenov izložak u Sjedinjenim Državama naručio je muzej Met za svoj krovni vrt, a nastajao je dvije godine. Riječ je o 15. samostalnoj instalaciji nekog umjetnika na krovu tog muzeja.

Anne Strauss, pomoćna kustosica u Odsjeku za modernu i suvremenu umjetnost opisala je tu instalaciju kao 'hrabru i uzbudljivu'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi