VIŠKOVO

Biškupić uručio UNESCO-ovu povelju zvončarima

20.08.2010 u 15:55

Bionic
Reading

Ministar kulture Božo Biškupić u Ronjgima u blizini Viškova predstavnicima zvončarskih skupina s područja Kastavštine uručio je UNESCO-ovu povelju za dobro nematerijalne baštine

Zvončari u doba karnevala, od 17. siječnja do Pepelnice, na Kastavštini - oko Viškova, Kastva i Matulja obredno obilaze sela u ophodima dugim i desetak kilometara uz zvonjavu zvona.

Deset je skupina zvončara, a svima zajedničko to što nose ovčju kožu i zvona oko pojasa. Neki od njih na glavi imaju pune maske u obliku životinjskih glava ili izmišljenih bića, a drugi pokrivala za glavu raznih oblika, od pokrivala s rogovima do onih s cvijećem ili dugačkim raznobojnim trakama.

Zvončarski običaji utjelovljuju drevni magijski ritual kojim se trebala prizvati plodnost krajem zime, a iznimno su vitalni i danas.

Božo Biškupić, Zlatko Komadina i zvončari

Ministar Biškupić tom je prigodom rekao da je s primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom jutros razgovarao o uspostavi prioriteta u financiranju kulturnih programa te županije. Naime, za sljedeću godinu ta je županija za sufinanciranje ministarstvu predložila 471 program i projekt u kulturi, što je dvostruko više nego godinu prije, rečeno je.

Najavio je mogućnost uvođenja još dvaju hrvatskih fenomena na listu svjetske nematerijalne baštine. Naime, kandidirani su Sinjska alka i medičarstvo - izrada licitara, o čemu će se odlučivati ove jeseni.

Ministar Biškupić poslijepodne će UNESCO-ovu povelju na Krku uručiti Udruzi sopaca (svirači sopila) s tog otoka za nematerijalno dobro - dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja.

Zvončarski ophodi i dvoglasno pjevanje uvršteni su na UNESCO-ovu listu nematerijalne svjetske baštine u rujnu 2009. godine uz dubrovačku Festu sv. Vlaha, Umijeće izrade drvenih tradicijskih dječjih igračaka s područja Hrvatskog zagorja, godišnji proljetni ophod Kraljice (Ljelje) iz Gorjana, procesiju Za Križen na otoku Hvaru i čipkarstvo u Hrvatskoj (lepoglavska, hvarska i paška čipka).

Ministar Biškupić sa suradnicima razgledao je u Kraljevici i ploveći paviljon kojim će se Republika Hrvatska predstaviti na ovogodišnjoj Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji. Paviljon Brod izrađen je u tamošnjem brodogradilištu. To je konstrukcija od metalne armaturne mreže visine pet metara i težine 35 tona kroz koju se mogu kretati posjetitelji, a postavljena je na teglenici. Izrada je trajala mjesec dana.

Ministar Biškupić ocijenio je da je to sjajan objekt i ideja kako prevladati kronični nedostatak prostora u Veneciji. 'Vjerujem da će ovo dati ideju i drugima kako povećati izlagački prostor', rekao je ministar.

Rezultat je rada petnaest uglednih hrvatskih arhitekata pod vodstvom izbornika Lea Modrčina.

Bijenale u Veneciji održava se od 28. kolovoza do 21. studenoga.