SVJETSKA MAPA KNJIGA

Bi li Gandhi u današnje vrijeme tweetao?

09.01.2014 u 10:00

Bionic
Reading

Od opisa katastrofalnih događaja u Pakistanu do romana o smrti Jugoslavije, prenosimo popis od 10 knjiga o presudnim događajima na svjetskoj mapi

Kolumnist The Daily Beasta Kapil Komireddi napisao je svoje sugestije za knjige o brojnim svjetskim događajima koje ne bismo smjeli propustiti.

Bi li Gandhi u današnje vrijeme tweetao? Postoji li nada za poboljšanje američko-pakistanskih odnosa? Zašto je propala revolucija u Siriji? To su samo neke od pitanja odgovorena u idiosinkratičnom odabiru knjiga koje se dotiču najvažnijih svjetskih zbivanja.

'Magnificent Delusions: Pakistan, the United States, and an Epic History of Misunderstanding' Husaina Haqqanija
Pakistanski ambasador u Washingtonu od 2008. do 2011., napisao je najbolji pogled na američko-pakistanske odnose dosad. Od dana osnutka, pakistanski vođe sagledavali su Ameriku kao lakovjernu supersilu čije se kolektivne anksioznosti od komunizma mogu lako upotrijebiti protiv njih. Pakistanska vlada ponudila se kao izlaz iz borbe protiv Sovjetskog Saveza, izvukla je pomoć i imunitet te iskoristila dobivene beneficije u ratu protiv Indije. Taj obrazac, uspostavljen prije 60 godina, ostao je nepromijenjen. Američka vlada ne može nikako popraviti narušene odnose jer ne može pakistanskoj vladi omogućiti teritorijalnu dezintegraciju i nadmoć nad Indijom. Ta opsesija postala je izvor pakistanskog opstanka, ali ujedno i njihove degeneracije. Biti 'prijatelj' Pakistanu opterećeno je nemogućim zahtjevima, a zatim i optužbama za izdaju zbog neudovoljavanja tih nemogućih zahtjeva.

'The Blood Telegram: Nixon, Kissinger, and a Forgotten Genocide' Garyja J. Bassa
Godine 1971., dogodio se najveći masakr muslimana nakon rođenja islama. Tijekom devet mjeseci u Bangladešu je pobijeno tri milijuna ljudi, više od 10 milijuna je nestalo, a pola milijuna bengalskih žena prisilno je odvedeno u bordele koje su posjećivali pakistanski vojnici. Bio je to događaj bez presedana u povijesti Južne Azije, a dogodio se uz veliku pomoć predsjednika Richarda Nixona i njegova državnog tajnika Henryja Kissingera. Naslov knjige Garyja Bassa referenca je na prepisku i telegrame Archera Blooda, američkog konzula u Dhaki, u kojima je žestoko optužio svoje šefove za sudioništvo u genocidu koji im se odvija pred očima.

'Gandhi Before India' Ramachandre Guhe
Južna Afrika bila je kolijevka u kojoj je svoje stavove i uvjerenja oblikovao Mahatma Gandhi. Knjiga 'Gandhi: The South African Years' (1985) Maureen Swan bila je prva detaljna studija opisa njegova boravka u Africi. Autor knjige, jedan od najvećih živućih povjesničara moderne Indije, u detalje donosi formiranje legendarnog borca za ljudska prava. Dotiče se i intimnijih pitanja, primjerice sugestije pisca Josepha Lelyvelda, koji u novoj Gandhijevoj biografiji nagađa da je bio u homoseksualnoj vezi s jednim prijateljem židovskog porijekla iz Južne Afrike. Guha, inače promicatelj prava za gay populaciju u notorno homofobnom indijskom društvu, ogorčen je njegovim pisanjem te je otpisao tu mogućnost kao 'nevjerojatnu'. Iako Gandhiju u drugim dijelovima ne pristupa s poštovanjem, već je duboko kritičan prema njegovim promašajima u obiteljskom životu: smatra da je podbacio kao suprug i otac.

'Gandhi’s Printing Press: Experiments in Slow Reading' Isabel Hofmeyr

Autorica postavlja pitanje: da je Gandhi danas živ, bi li tweetao? Navodi kako je Gandhi smatrao da previše informacija može preplaviti publiku i ohrabriti nepromišljene i zlonamjerne komentatore. Transformiran 'izlaganjem' brojnim književnim djelima, zagovarao je sporo i predano čitanje. Svi koji su zabrinuti za budućnost opstanka literature i čitanja trebali bi posegnuti za ovim vitalnim i zabavnim djelom, smatra Komireddi.

'Poverty Amid Plenty in the New India' Atula Kohlija
Putujući kroz Indiju 1960-ih, V. S. Naipaul, najrigorozniji komentator te zemlje nakon Gandhija, uočio je ono što je nazvao 'indijskim kutom gledanja'. Otkrio je da imućni slojevi imaju zamagljenu sliku ostatka zemlje, fikcijsku i nerealnu. Poricali su postojanje velikog siromaštva diljem zemlje, a ujedno su strahovali stvarajući tabu od siromašnih klasa. Naipaul nije opisao samo staru Indiju; Kohli tvrdi da je to jasna vizija suvremene Indije. Samo što je u njoj raslojavanje veće, a bogatiji su potpuno oslijepili. U svom strahu objavili su rat ruralnim dijelovima Indije.

'In An Antique Land' Amitava Ghosha

Ambicioznost knjige, koja započinje opisima iz 12. stoljeća, završava na prizorima iz 20. stoljeća Egipta te u 400 stranica donosi povijesni pregled, memoare, reportaže i etnografske detalje, opravdana je erudicijom i suosjećanjem autora. Ghosh je proveo nekoliko godina života u Egiptu, a njegovi memoari isprekidani su rekonstrukcijama putovanja židovskog trgovca i njegova indijskog sluge iz 12. stoljeća. Opisuje miroljubiv i uspješan svijet slobodne trgovine i mobilne radne snage koji je nasilno prekinut u ranim godinama 16. stoljeća, dolaskom superirorne 'vojske' europskih trgovaca.

'Na Drini ćuprija' Ive Andrića

Andrić, koji je 1961. dobio Nobelovu nagradu za književnost, odrastao je u svijetu u kojem je etnička struktura stanovništva ostala nepromijenjena stoljećima. No, unatoč tome, balkanske krajeve zaobilazio je mir. 'Njegov sjajan roman snažan je testament katastrofalnih učinaka provođenja samovolje Otomanskog Carstva', napisao je Komireddi.

'Revolt in Syria: Eyewitness to the Uprising' Stephena Starra

Je li revolucija u Siriji bila namještena, lažirana i zašto je Bashar Al-Assad još uvijek na vlasti? Knjiga irskog novinara koji je u Siriji živio i radio četiri godine, objavljena 2012., danas djeluje vrlo precizno u davanju odgovora. Starr daje prostora ljudima da govore i mnogi od ispitanika stali su na stranu Assadove diktature naspram revolucionarne alternative. Njihovi strahovi tragično su rođeni iz postupne degradacije opozicije u divljaštvo. Sirija, koja je bila bliskoistočni etničko-religijski mozaik, danas ostaje ujedinjeni entitet samo na mapi dok je u stvarnosti nepopravljivo fragmentirana. Glasovi puni nade u knjizi objavljenoj prije samo dvije godine podsjećaju da je alternativna budućnost nekoć izgledala moguće.

'Od smrti Tita do smrti Jugoslavije' Raifa Dizdarevića

'Dizdarević, bosanski musliman, bio je jedan od prvih jugoslavenskih predsjednika. Pod pritiskom, dozvolio je Slobodanu Miloševiću da 1989. oduzme autonomiju Kosovu i Vojvodini što je bio uvod u rat koji je započeo 1990. Dizdarević u danima teške bolesti ispisuje memoare povezujući dijelove priče od dana Titove smrti. Knjigu nije lako pronaći, ali vrijedna je truda i traženja', smatra književni kritičar.