TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

'Bez oduševljenja, molim' - kakav urnebesan kraj!

  • 14.04.2024 u 20:29

  • Bionic
    Reading

    Posljednja sezona serije 'Bez oduševljenja, molim' bila je pravi i izvrstan oproštaj od neobične komedije Larryja Davida i njegove fiktivne, nefiltrirane verzije samoga sebe.

    Čim je netko u jednoj od epizoda posljednje sezone serije 'Bez oduševljenja, molim' spomenuo finale 'Seinfelda' i kako su ga Larry David i Jerry Seinfeld sprčkali, znala sam - znala sam da će sve završiti na suđenju personi Larryja Davida i njegovu konzekventnom boravku u zatvorskoj ćeliji. Tako je i bilo. Doduše, dovoljno drugačije da Larry i Jerry na kraju zaključe kako su trebali tako završiti 'Seinfelda', ali ipak dovoljno slično da imamo i suđenje i zatvor i posljednju scenu u kojoj se svi, pa i Larry, pokažu kao naporni, sitničavi, inatljivi, razmaženi, ali urnebesno smiješni likovi.

    Bio je to završetak 12 sezona raspoređenih kroz protekle 24 godine, 12 sezona u kojima je Larry David, sukreator 'Seinfelda' na početku bio naprđeni 54-godišnjak da bi se do kraja pretvorio tek u naprđenog 76-godišnjaka, nimalo se ne mijenjajući i, kako je sam rekao, u životu ne naučivši ni jednu jedinu lekciju. Iako je nepromjenjivost likova jedan od osnovnih postulata situacijske komedije ili sitcoma (kada se nešto fundamentalno promijeni, serija ili završava ili odlazi dođavola s kvalitetom i popularnošću), Larry David je s tom pretpostavkom doista pobjegao u neslućene razmjere i daljine.

    Bivši glavni izvršni direktor HBO-a, Chris Albrecht, kojeg mnogi smatraju zaslužnim za pokretanje tzv. 'zlatnog doba televizije' često je u intervjuima znao pričati o pitchu kojim mu je Larry David došao ponuditi svoju novu seriju. Navodno je došao na sastanak, nekoliko trenutaka gledao ljude kojima je trebao ponuditi ideju, a onda uz kiselu facu odmahnuo glavom i rekao: 'Ne, ne, glupo je' i izašao van. Ne sjećam se više kako je ipak blago izvolio pristati na to da im ipak predstavi Curb, ali dobro je da jest.

    • +3
    Bez oduševljenja, molim Izvor: Profimedia / Autor: Matt Baron/BEI / Shutterstock Editorial / Profimedia

    Već i sam naslov, Curb Your Enthusiasm, iz kojeg je nastao možda ne baš najelegantniji hrvatski prijevod 'Bez oduševljenja, molim', odražava osobu Larryja Davida u stvarnom životu i u seriji. Kao što je sam mnogo puta objašnjavao, taj se naslov odnosi na to što sam David prezire pretjerano i često izvještačeno oduševljenje koje ljudi pokazuju prema svakodnevnim stvarima - a koje on sam ne razumije. Odnosi se i na to što je publici htio poručiti da ne očekuje previše od njega nakon 'Seinfelda'.

    Stvarna ličnost Larryja Davida ipak nije istovjetna njegovoj ličnosti u seriji - u stvarnosti je on ipak bio obiteljski čovjek s dvoje djece pa se nekim društvenim uzusima ipak morao bolje prilagoditi nego televizijski Larry. No njegova je ličnost u seriji bila ono što je sam opisivao kao 'ja kakav bi bio bez filtera i društvenih obzira'. Svih dvanaest sezona usredotočen na eskapade nastale zbog Larryjeva nerazumijevanja ili odbijanja nekih uobičajenih, iako često glupih društvenih običaja, Larry nas je istodobno šokirao, ali i izazivao suosjećanje pa i zavist što nismo toliko privilegirani i bogati da u nekim situacijama ne možemo jednostavno reći 'baš me briga' i ponašati se k'o kreteni jer nam se baš tako hoće.

    Foršpan za 12. sezonu 'Curb your enthusiasm' Izvor: Društvene mreže / Autor: HBO

    U tome je, u opisu i rekreiranju takvih situacija, odlazio dalje nego bilo tko, a u svemu su mu pomagali i drugi glavni i sporedni glumci, čak i više nego što to čine u većini drugih filmova i serija. Larry David, naime, pri pisanju se scenarija koristio tehnikom tzv. retroscriptinga, što znači da je samo okvirno opisivao scene i situacije, a glumci bi potom improvizirali dijalog. S takvom su se tehnikom u njegovoj seriji izvrsno snašla neka od najvećih imena američke komedije, među najzapaženijima nedavno preminuli i nikad prežaljeni Larryjev najbolji prijatelj Richard Lewis.

    A onda je došao kraj. Dok su se ovih dana na internetu naveliko dijelile snimke prvih nekoliko minuta nakon padanja zadnje klape serije, u kojima glavni glumci ganuto plaču i zahvaljuju Larryju, mnogi su primijetili da je Larryju Davidu zbog toga neugodno i da bi najradije da odmah prestanu. Zato ćemo i ovdje malo ohladiti s oduševljenjem, iako je veliko i iako je fascinantno da je jedan mrzovoljan čiča uspio održati kvalitetu serije kroz 24 godine, od svojih pedesetih pa do svojih ne baš više tako ranih sedamdesetih. Kapa dolje, Larry. A sad - na reprizno bindžanje.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.