PAKAO, ČISTILIŠTE, RAJ

Bečki susret Dalíja i Dantea

03.09.2013 u 11:32

Bionic
Reading

U bečkom je Muzeju fantastične umjetnosti od 31. kolovoza do 22. rujna otvorena izložba posvećena jednom od najznačajnijih ciklusa slavnog španjolskog slikara Salvadora Dalíja. Ciklus obuhvaća sto grafika koje prikazuju motive poput pakla, čistilišta i raja

Riječ je o drvorezima u boji koji su nastali prije punih pedeset godina, za koje je poznatom nadrealistu kao uzor poslužila Danteova 'Božanska komedija'.

Izložba se u potpunosti može pogledati samo tri tjedna, dakle do 22. rujna, jer će radovi nakon toga biti ponuđeni na prodaju, a prihod od prodaje odlazi u korist muzeja.

Bečki Muzej fantastične umjetnosti, otvoren prije nekoliko godina, smješten je u palači Palffy na Josefplatzu. U potpunosti je posvećen povijesti i razvoju bečkog fantastičnog realizma, čiji je utemeljitelj i jedan od najvažnijih predstavnika bio austrijski slikar Ernst Fuchs.

Muzej obuhvaća oko 150 izložaka 120 umjetnika iz cijelog svijeta, a grupirani su u osam različitih područja.

U skupini radova pod nazivom 'Beč i svijet' zastupljeni su i porečki umjetnik Eugen Varzić sa slikom 'Eva' iz ciklusa 'Enfer et Paradis' iz 2008. godine te Zagrepčanka Dina Lenković s dojmljivim uljem na platnu 'Ples na liticama' iz ciklusa 'Dance Macabre'