prijavite se

Bavite se umjetnošću, ali fali vam odskočna daska? Ovo je projekt za vas

14.05.2024 u 09:49

Bionic
Reading

Naš se svijet ubrzano mijenja, no neke stvari imaju trajnu vrijednost. Primjerice, uloga mecena neprocjenjiva je još od rimskog doba, odnosno od vremena kada je umjetnike poticao Gaj Cilnije Mecenat, čija je financijska podrška omogućila pjesničkom talentu poput Vergilija da se rasplamsa

Naravno da Hrvatska nije Rimsko Carstvo, no mecene postoje i kod nas. Jedna od takvih ustanova, koja već 20 godina potiče stvaralaštvo mladih i neafirmiranih likovnih umjetnika, je Erste banka. Njezina je inicijativa Erste fragmenti natječaj s najduljim stažem tog tipa u regiji. U posljednja je dva desetljeća Erste banka u suradnji s platformom Urbanka promovirala preko 200 mladih umjetnika čija djela krase više od 100 poslovnica banke, među kojima se kriju neka danas svima poznata lica.

Jedan od njih je Zlatan Vehabović, slikar prepoznat diljem Europe koji od 2016. godine na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti podučava mlade umjetnike. Svojim studentskim radom 'br. 8' nastupio je na trećem izdanju Erste fragmenata 2004. godine, što mu je otvorilo vrata šire publike i zasigurno pomoglo u rastu do statusa koji uživa danas. Njegova se djela mogu naći u mnogim javnim i privatnim zbirkama, među ostalim u Europskoj središnjoj banci u Frankfurtu te u Umjetničkoj zbirci Europskog parlamenta u Bruxellesu.

I prošlogodišnja dobitnica stipendije za studente likovne akademije Marlen Ban na dobrom je putu - povodom dobitka stipendije izjavila je da će iznos uložiti u nove radove. Ova je mlada umjetnica krajem prošle godine zabljesnula izložbom 'NO MORE 'I'M SORRY'' u Galeriji Miroslav Kraljević, iskoristivši dobivenu stipendiju kao snažan vjetar u leđa. Izložba je otvorila vrata kompleksnoj temi romantičnih odnosa protkanih očekivanjima, nadanjima, konfliktima, razočaranjima, strahom i prekidom.

Izvor: Društvene mreže

'Erste fragmenti pokazali su se kao odličan poticaj za ulaganje u produkciju radova. Vjerojatno bi se većina složila da nam takve motivacije često nedostaje na sceni. Mlađe kolege se nerijetko osjećaju ograničeno financijskim mogućnostima te se obeshrabruju oko 'ambicioznijih' umjetničkih pothvata. Živimo u uvjerenju da je većina naše imaginacije nemoguća upravo zbog takve situacije te da su zahtjevniji radovi rezervirani za nekog drugog, nekoga tko nije iz naše sredine. Osvajanjem nagrade studentske stipendije dobila sam priliku mjesečno izdvajati više novca za svoje radove, kako za one nove tako i za one stare, nezavršene koji su morali stagnirati neko vrijeme. Osim toga, motiviranija sam za razrade projekata jer mi se otvorilo i razmišljanje da ako ovako nastavim, možda bih čak mogla i živjeti od umjetnosti jednog dana, pogotovo ako postoji netko tko prepoznaje interes i osobni angažman koji stoji iza želje za uspjehom', rekla nam je Ban.

Izvor: Društvene mreže

'Mislim da primarno studenti Akademije likovnih umjetnosti nemaju razloga brinuti se oko prijave na ovakav natječaj jer zasigurno nemaju što izgubiti ako pokušaju. Mogu jedino dobiti pozitivno iskustvo budući je komunikacija s Erste timom bila uvijek jako srdačna, otvorena, brza i jednostavna. Jednakim riječima mogu opisati i ono što većinu zanima, a to je transfer novca. Sve je izuzetno transparentno i neproblematično. Imaš i onaj mali nalet ponosa i validacije kad vidiš uplatu i pomisliš da ipak netko vjeruje u tebe i tvoj rad, kojim si sve ovo na kraju i zaslužio. Bez truda nema ni rezultata. Treba se truditi', zaključila je Ban.

Ako ste likovna umjetnica ili umjetnik, niste stariji od 30 godina i želite krenuti Vehabovićevim ili stopama Marlen Ban, prijaviti se možete ovdje do 1. lipnja 2024. godine. Čekaju vas vrijedne nagrade: otkup umjetničkih djela svih finalista prema odluci stručnog žirija, Grand prix (1500 eura i organiziranje samostalne izložbe), Nagrada publike (500 eura) i godišnja stipendija (ukupno 1800 eura za studenticu ili studenta likovne akademije).

Svečano otvorenje dosad najveće izložbe izabranih radova održat će se u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti 8. studenoga 2024. godine. Isto tako, obljetnička godina proslavit će se posebnim dodatkom izložbi mladih umjetnika, odnosno retrospektivom 50 najboljih radova prijašnjih 'fragmentaša“.

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima te u suradnji s Erste bankom.