U ČAST CARRAVAGIU

Barokni kostimi oduševili posjetitelje MUO-a

20.06.2013 u 12:12

Bionic
Reading

Večer baroknog kostima koja je poslužila kao uvod u slijed događanja organiziranih povodom izlaganja remek-djela baroknog slikarstva, Caravaggiove 'Večere u Emausu' u Muzej za umjetnost i obrt privukla je brojnu publiku

Brojni poklonici mode iz vremena baroka pratili su reviju baroknih kostima koje su osmislili studenti Tekstilno-tehnološkog fakulteta.

Studenti druge godine preddiplomskog studija Modnog dizajna (na kolegiju Izrada povijesnog kostima i tekstila) i studenti diplomskog studija Kostimografije na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu realizirali su kostime sami, od skice (izrade kroja) do šivanja odjevnog predmeta.

Mentorica je ove veoma uspješne revije profesorica Nina Režek-Wilson, a komentorice Sandra Škaro i Đurđica Kocijančić, asistentice na Zavodu za dizajn tekstila i odjeće.

Valja istaknuti činjenicu da su kostimi prvi put prikazani na 6. modnom ormaru (ADU, studeni 2001.), povodom 300. obljetnice rođenja Ruđera Boškovića.

Neki od kostima bili su doslovne rekonstrukcije odjeće iz razdoblja 17. stoljeća, a drugi dojmljive interpretacije.

Večer baroknog kostima uvod je u slijed događanja koja će biti organizirana u Muzeju za umjetnost i obrt povodom izlaganja remek-djela baroknog slikarstva, Caravaggiove 'Večere u Emausu'.