NIJE ZA DJECU

Banksyjev tematski park kao najcrnji Disneyland

21.08.2015 u 10:36

  • +10

Banksy, Dismaland

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Bionic
Reading

Poznati ulični umjetnik Banksy od ovog vikenda otvara svoj tematski park Dismaland, inspiriran Disneylandom, no uz malu razliku - sam autor preporučuje da u posjet ovoj velikoj izložbi, većinom njegovih radova, ne dolaze djeca, a kako i sam naziv tematskog parka kaže, riječ je o tužnoj zemlji.

Izložba koncipirana kao tematski park u britanskom gradu Weston-super-Mare bit će otvorena tridesetak dana, a strani mediji već predviđaju da će interes publike zasigurno prolongirati njezino zatvaranje jer je ovo prva Banksyjeva izložba u Britaniji nakon 2009. godine. Zasad je Banksy u svoj park pustio tek nekolicinu novinara, a pravi show počinje od 22. kolovoza. Ulaznica je tri funte, a dnevno park može posjetiti do četiri tisuće ljudi.

Strani mediji složni su u prvim recenzijama parka - mračno, dijabolično, šokantno, no katkad i veselo! Sam Banksy rekao je kako je poenta njegova tematskog parka to da bi tematski parkovi trebali imati - veće teme. Njegove to zasigurno jesu.

Osim Banksyjevih radova, od kojih su mnogi interaktivni, brojnih referenca na Disneyeve junake, u tematskom parku izlažu i umjetnici, poput slavnih Damiena Hirsta i Jenny Holzer, člana dvojca KLF Jimmyja Cautyja. Može se vidjeti Banksyjeva interpretacija Pepeljugine kočije, okružene paparazzima, nakon prometne nesreće što se referira na smrt princeze Diane, potom jezero puno migranata, kamp za obuku anarhista… Predviđene su i mnoge popratne manifestacije, kao što su koncerti Pussy Riota i Massive Attacka.