FESTIVAL SUVREMENE GLAZBE

Baletom se otvara 27. Muzički biennale Zagreb

26.03.2013 u 11:30

Bionic
Reading

Od 6. do 13. travnja 27. izdanje Muzičkog biennala Zagreb publici će se predstaviti s novim umjetničkim vodstvom: skladateljima Krešimirom Seletkovićem, umjetničkim ravnateljem, te Franom Đurovićem, umjetničkim savjetnikom

U proljeće svake neparne godine najstariji, najveći i najznačajniji ne samo hrvatski, nego i regionalni festival suvremene glazbe privlači pozornost svojih sugrađana i gostiju Zagreba izborom koncerata, predstava, a ove godine i onih lutkarskih, interaktivnim multimedijskim izložbama, radionicama, predavanjima i okruglim stolovima.

Programska okosnica 27. MBZ-a, koji će se održati od 6. do 13. travnja, bit će označena politički, ekonomski i socijalno ključnim trenutkom ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju u srpnju ove godine, stoga će i zbivanja nadolazećeg festivala biti orijentirana upravo na temu EU: INSIDE/OUTSIDE

Festival otvaraju nastupi u HNK-u Zagreb: baleti na glazbu Igora Stravinskog ('Posvećenje proljeća') i Claudea Debussyja ('Six épigraphes antiques, En blanc et noir') u koreografiji rumunjsko-slovenskog koreografa Edwarda Cluga

U suradnji sa Srpskim narodnim pozorištem Novi Sad organizatori predstavljaju opere hrvatskog skladatelja Zorana Juranića ('Posljednji ljetni cvijet'), koje će se u sklopu festivala izvesti u zagrebačkom HNK-u, dok sa Slovenskim narodnim gledališčem Maribor slijedi suradnja na baletu skladateljsko-koreografskih tandema Sande Majurec i Staše Zurovca te Boruta Kržišnika i Edwarda Cluga, koji će se izvesti u Zagrebačkom kazalištu mladih.

U koprodukciji sa Zagrebačkim kazalištem lutaka bit će postavljene dvije jedinstvene predstave, lutkarske verzije 'Pierrota mjesečara' Arnolda Schönberga i 'Čekića bez gospodara' Pierrea Bouleza u režiji Renea Medvešeka i izvedbi Cantus Ansambla, mezzosopranistice Martine Gojčeta-Silić i altistice Martine Matić-Borse, pod ravnanjem Berislava Šipuša

MBZ tradicionalno nastavlja suradnju i sa Zagrebačkom filharmonijom i Simfonijskim orkestrom HRT-a, koji će u koprodukciji s MBZ-om uvrstiti u festivalski program koncerte iz svojih redovnih ciklusa. Zagrebačka filharmonija izvest će tako, pod ravnanjem Luce Pfaffa, a uz soliste Miju Elezović, pijanisticu, Ivanu Srbljan, sopranisticu, te Vedrana Kocelja, trubača, četiri praizvedbe hrvatskih autora.

Nova djela Milka Kelemena, Tomislava Olivera i Danijela Legina narudžbe su MBZ-a, dok će Davorin Kempf svoje novo djelo, koncert za klavir i orkestar, skladati i kao prvi rezidencijalni skladatelj Zagrebačke filharmonije.

Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a, uz violončelisticu Moniku Leskovar, basa Gorana Jurića i dirigenta Aleksandra Kalajdžića, izvest će kantatu Jama Stanka Horvata te Livre pour orchestre i Koncert za violončelo i orkestar Witolda Lutosławskog, u povodu 100. obljetnice rođenja tog poljskog skladatelja.

I zatvaranje festivala bit će obilježeno važnom suradnjom svih zagrebačkih umjetničkih akademija: Muzičke akademije, Akademije likovnih umjetnosti, Akademije dramske umjetnosti i Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a koja će rezultirati glazbeno-scenskim uprizorenjem opere 'Slavuj' Igora Stravinskog u koprodukciji MBZ-a s ciklusom 'Lisinski subotom' Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.

Programski plan festivala sadrži i dva ciklusa koja se direktno bave temom festivala, odnosom EU: INSIDE/OUTSIDE: popodnevni koncertni ciklus komornih koncerata, od sola do septeta - INSIDE EU, koji zadržava fokus na 27 skladatelja iz 27 zemalja Europske unije u izvedbama najboljih hrvatskih glazbenika.

Posljednji dan bit će posvećen Hrvatskoj, kao novoj članici, izvedbama sedam novih septeta hrvatskih skladatelja. Jutarnji ciklus suprotnoga pola, OUTSIDE EU, u suradnji s HR Projektom i Grupom za novu glazbu GU Elly Bašić nudi naslove s političkih i glazbenih prostora izvan Europske unije.

MBZ će u koprodukciji sa Studentskim centrom u Zagrebu, Kulturom promjene SC (Muzički salon SC i Galerija SC), osim planirane izložbe glazbenih instalacija, realizirati niz kasnovečernjih koncerata na kojima će se publici predstaviti ansambli Slagwerk Den Haag i Klang

Kasnovečernja linija koncerata bit će nadopunjena i koncertima pijanistice Katarine Krpan, vokalnog ansambla Antiphonus, free jazz projekta ImproGraphic poljskog kvarteta Damas te pijanističkog dua Matija Dedić Bojan Zulfikarpašić. U kasnovečernjem terminu održat će se i ciklus koncerata komornih ansambala u kojem publika ima priliku poslušati ansamble Zeitfluss, Icarus te ART iz različitih dijelova Europe.

Muzički biennale Zagreb dobitnik je europske kulturne nagrade Kulturpreis Europa koju mu je 2007. dodijelio Europski kulturni forum za postignuće u kulturi.