SPLITSKI HNK

Baldasar: Poremećeni su i odnosi i financije

27.03.2014 u 15:47

Bionic
Reading

Splitsko Gradsko vijeće na današnjoj je sjednici većinom glasova razriješilo dosadašnje i Kazališno vijeće Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) i imenovalo novo.

Novoimenovani članovi Kazališnog vijeća splitskoga HNK su Tonči Šitin, Inga Tomić-Koludrović, Željko Mateljak, Eldi Grubišić Pulešić te Josip Belamarić, koji je bio član i razriješenoga Kazališnog vijeća. Dva preostala člana bit će imenovana u Kazališno vijeće na prijedlog radnika splitskoga HNK i struke.

Za imenovanje novoga Kazališnog vijeća glasovalo je 19 vijećnika, 11 ih je bilo protiv, a jedan suzdržan. Razrješenje dosadašnjega Kazališnog vijeća poduprlo je 19 vijećnika, devet ih je bilo protiv, a tri suzdržana.

Dosadašnje Kazališno vijeće razriješeno je danas te je imenovano novo u drugom pokušaju. Prvi pokušaj nije uspio na sjednici Gradskog vijeća 18. veljače na kojoj je 14 vijećnika glasovalo za, 14 protiv razrješenja dosadašnjega i imenovanja novoga Kazališnog vijeća, a jedan je vijećnik tada bio suzdržan.

Razrješenje staroga i imenovanje novoga Kazališnog vijeća nije bilo najavljeno u pozivu za današnju sjednicu splitskoga Gradskog vijeća, ali je uvršteno u dnevni red na prijedlog Odbora za imenovanje. Uz prihvaćanje uvrštavanja te točke u današnji dnevni red, istodobno je prihvaćen i prijedlog vijećnika Luke Podruga (HČSP) da se održi rasprava o stanju u splitskome HNK.

Predsjednik Odbora za imenovanje Milan Blaževski objasnio je da se razrješenje dosadašnjega i imenovanje novoga Kazališnog vijeća provodi radi usklađivanja s novim Zakonom o kazalištima kojim je regulirano da grad kao vlasnik HNK, umjesto dosadašnja tri člana Kazališnog vijeća, imenuje njih pet, pa tako novo Kazališno vijeće umjesto dosadašnjih pet članova ima njih sedam.

U raspravi su se čule primjedbe kako bi bilo prikladnije imenovati dva dodatna člana nego razriješiti cjelokupno dosadašnje Kazališno vijeće.

U raspravi Podrug je upozorio da u splitskome HNK vlada "totalno bezakonje". "Intendant Tonči Bilić prema ugovoru ima faraonska prava. On, primjerice, ima pravo na 300 tisuća kuna ako mu se raskine ugovor sa splitskim HNK, a ima pravo i na deset plaća ako ga se rasporedi na drugo radno mjesto. Mi ne smijemo zatvoriti oči i ne vidjeti što radi intendant zato što je prijatelj s predsjednikom države", istaknuo je Podrug.

Po njegovim tvrdnjama, splitski HNK završio je 2013. godinu s više do četiri milijuna manjka, a Splitsko ljeto potrošilo je dvostruko više novca nego prijašnjih godina. Ima i slučajeva, kako je rekao, da se službenim vozilom splitskoga HNK putuje u zagrebačku Zračnu luku Pleso. "Splitski HNK je u mnogo čemu vreća bez dna. Tu privilegiranu kastu nitko se ne usuđuje dirati", istaknuo je Podrug.

Vijećnik SDP-a Goran Sučić zamjerio je Podrugu da na probleme u splitskome HNK gleda jednostrano i kritizira samo intendanta. "Ako je odgovoran intendant, onda je odgovorno i Kazališno vijeće", rekao je Sučić.

Gradonačelnik Ivo Baldasar rekao je da grad kao osnivač splitskoga HNK nije zadovoljan radom Kazališnog vijeća. "Dosadašnje Kazališno vijeće nije se snašlo i logično je da ga promijenimo jer ćemo na taj način izbjeći svađe i sukobe u HNK", istaknuo je Baldasar.

Predsjednik kluba vijećnika HDZ-a Petar Škorić upozorio je da intendant Tonči Bilić "najmanje vremena provodi u Splitu, a dirigira zborom Hrvatske televizije u Zagrebu i nekakvim beogradskim orkestrom".

Ljubica Vrdoljak (HDZ) zatražila je da se u splitski HNK pošalje gradska revizija i prekontrolira poslovanje u toj kazališnoj kući, a Baldasar se složio s takvim prijedlogom.

"Poslat ćemo reviziju s namjerom da se pomogne jer grad kao vlasnik ima potrebu pomoći HNK. Poremećeni su odnosi u HNK, ali i financije su poremećene", rekao je Baldasar.