FORBESOVA LISTA NAJPRODAVANIJIH

Autorice ove godine opasno ugrožavaju mušku prevlast

10.08.2012 u 12:19

Bionic
Reading

J.K. Rowling, Suzanne Collins i E.L. James prodajom romana zaradile su ogromne iznose i ugrozile vodeće pozicije rezervirane uglavnom za ista, najčešće muška imena

Muškarci su još uvijek na vrhu godišnje Forbsove lista autora s najvećom zaradom, ali ove godine spisateljice su napravile najveće iskorake dosad.

Za promjenu su zaslužne uglavnom tri autorice: J.K. Rowling, Suzanne Collins, autorica romana 'Igre gladi' i E.L. James koja napisala 'Pedeset nijansi sive'. Puni utjecaj ovih autorica na listu, vidjet će se tek sljedeće godine, pošto je bogatstvo koje je stekla James, postalo vidljivo prekasno za obračune Forbsove slavne liste.

E.L.James

Autorica romana 'Pedeset nijansi sive', sarkastično nazvanog pornićem za mame, navodno zarađuje preko milijun dolara tjedno u jeku svoje popularnosti u Americi. Time je ljubić postao najprodavaniji roman u britanskoj povijesti, čime je autorica u prašini iza sebe ostavila čak i razvikanog Dana Browna.

Suzanne Collins zauzela je deseto mjesto na listi (sa zaradom od 13 milijuna funti), ali to nije ni izbliza dobra procjena, pošto još nije uvrštena zarada od prvog filma popularne trilogije koju uspoređuju sa sagom 'Sumrak'.

J. K. Rowling ove godine je na 11 mjestu, sa 11 milijuna funti. Ona je prva ženska autorica koja je postala milijarderka. Završni dio franšize o Harryju Potteru ove godine je zaradio 1.3 milijardi funti. Sljedeći mjesec Rowling predstavlja svoj novi roman 'The Casual Vacancy', za koji je dobila predujam od 5 milijuna funti.

J.K.Rowling

Sa zaradom procjenjenom na više od 90 milijuna dolara, majstor trilera James Patterson uvjerljivo je autor s najvećom zaradom na svijetu. Na sedmom mjestu, kao žena koja je najviše zaradila prošle godine, našla se Nora Roberts: objavljena pod pseudonimom J.D. Robb, napisala je preko 200 knjiga.

Većina imena na listi stalni su članovi milijunskih klubova: Stephen King (25 milijuna funti), John Grisham (17 milijuna funti), Jeff Kinney (16 milijuna funti), a ovogodišnji pridošlica je fantasy autor George R.R. Martin, proslavljen romanima 'Pjesme vatre i leda', koje je popularizirala HBO adaptacija, serija 'Igra prijestolja'.