VAMPIROMANIJA

Autorica 'Sumraka' nova J. K. Rowling

05.03.2009 u 12:32

Bionic
Reading

Prvim mjestom na svjetskim ljestvicama prodanih knjiga autorica serijala romana 'Sumrak', Stephenie Meyer potvrdila je titulu nasljednice J. K. Rowling

Nakon što je 2007. objavljen posljednji nastavak priče o malom čarobnjaku Harryju Potteru 'Harry Potter i darovi smrti', izdavači su javno izrazili brigu na koji način će u budućnosti održati razinu prodaje, prenosi Telegraph. No, sudeći po broju prodanih primjeraka djela iz serijala 'Sumrak' autorice Stephanie Meyer, malog čarobnjaka uspješno su zamijenili 'krvožedni' junaci.

Vampirska saga pobuđuje gotovo jednak interes i britanski knjižari smatraju da je ispunjena praznina koju su mlađi čitatelji osjećali kada je došao kraj Potterovim avanturama.

Na stranicama Amazon.com objavljeni su podaci koji pokazuju da su knjige Stephenie Meyer na vrhu ljestvice najprodavanijih djela u Britaniji, SAD-u, Kanadi i Francuskoj. Američka književnica prodala je više od 40 milijuna primjeraka djela ('Sumrak', 'Mladi mjesec', 'Pomrčina' i 'Praskozorje'), što je prvi takav uspjeh od sveopće 'potermanije'.

Kes Nielsen, voditelj prodaje u britanskom ogranku online knjižare Amazon.co.uk, rekao je da je prava rijetkost da neko djelo istovremeno doživi jednaku popularnost u raznim državama svijeta te dodao da je Stephenie Meyer nasljednica J. K. Rowling.