NAJVEĆI SAJAM KNJIGA

Autorica 'Sluškinjine priče' i Dan Brown dolaze u Frankfurt, Hrvata nema

10.10.2017 u 14:13

Bionic
Reading

Margaret Atwood, Dan Brown i Nicholas Sparks zvijezde su ovogodišnjeg Međunarodnog sajma knjiga u Frankfurtu, koji se održava od 11. do 15. listopada i bit će snažno politički obilježen. Hrvatski pisci neće gostovati, osim putem projekcija HTV-ove emisije 'Prekid programa zbog čitanja' na dva štanda domaće nakladničke produkcije

Francuski predsjednik Emmanuel Macron festival će 11. listopada otvoriti s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a pratit će ih i krema književne francuske scene, koja je ovogodišnja država-gošća sajma. I dok se prošlogodišnje izdanje fokusiralo na korištenje novih tehnologija, virtualne stvarnosti i 3D printanja, sajam knjiga u Frankfurtu 2017. vraća se piscima i čitateljima.

'Želimo vidjeti autore, doživjeti ih u stvarnom životu', rekla je Katja Böhne, glasnogovornica sajma, za koji se očekuje da će u pet dana privući preko 270 tisuća posjetitelja.

Knjiga življa nego ikad prije

'Knjiga je življa nego ikad ranije', kaže Böhne, naglašavajući kako raste trend obožavatelja koji natiskani u redovima čekaju da upoznaju omiljenog pisca, kao da je riječ o pop-zvijezdi.

Jedna s takvim zvjezdanim statusom na festivalu u Frankfurtu svakako će biti kanadska spisateljica Margaret Atwood, koja će tom prilikom dobiti nagradu za svoj književni rad. Atwood je trenutno u centru pažnje zbog jako uspješne televizijske ekranizacije njezina distopijskog romana iz 1985., 'Sluškinjine priče'.

Osim nje, na sajmu se željno iščekuju američki kralj ljubića Nicholas Sparks, čiji su hitovi 'Bilježnica' i 'Poruka u boci', te Cecelia Ahern, irska spisateljica koja potpisuje, među ostalim, 'P.S. Volim te'. Tu su i majstori trilera Ken Follett te autorica slavne, također ekranizirane 'Djevojke u vlaku', Paula Hawkins.

Središnje događanje svakako je ono 14. listopada, kad će Dan Brown predstavljati najnoviji dio svoga slavnog serijala 'Da Vincijev kod'. U pitanju je knjiga 'Origin', a očekuje se da će zbog nje u Njemačkoj pisca dočekati najmanje 1800 obožavatelja.

'Ranije nismo mogli organizirati ovakve događaje koji privlače gotovo dvije tisuće ljudi', rekao je direktor sajma Jürgen Boos, dodajući da planiraju razvijati taj koncept u idućim godinama.

'Naša industrija jednostavno treba razmišljati i o imidžu. Moramo ovo što radimo učiniti glamuroznijim', zaključuje.

Gostujuća Francuska taj će trend predvoditi vlastitim primjerom. U Njemačku tako ovom prilikom dovodi više od 180 pisaca, uključujući serijskog provokatora Michela Houellebecqa, potom Édouarda Louisa i Alaina Mabanckoua te Leïlu Slimani.

Ugrožena sloboda izražavanja u Turskoj

Francusko pojavljivanje uz Njemačku, odnosno Macron i Merkel koji zajedno otvaraju sajam, prema Boosu, pokazuje da obje zemlje žele jaču i povezaniju Europu. No sajam će i na mnoge druge načine biti politički obilježen. Organizatori namjeravaju prije svega istaknuti problem ugrožavanja slobode izražavanja u Turskoj, u kojoj je među posljednjim slučajevima istaknut onaj Doğana Akhanlıja, njemačkog pisca turskog porijekla koji je prije nekoliko mjeseci uhićen u Španjolskoj na zahtjev Ankare.

Autora koji je napisao i trilogiju o genocidu nad Armencima, Španjolci su, nakon molbe Njemačke, ipak pustili, ali je u turskim zatvorima trenutno desetak njemačkih državljana, od kojih neki s dvojnim državljanstvom. Među njima je Deniz Yucelm, njemačko-turski novinar, dopisnik njemačkog lista Die Welt, koji je zatvoren od veljače. Tijekom sajma organizirat će se prosvjedi za njegovo puštanje pod sloganom FreeDeniz. Na sajmu će o svojim iskustvima pisanja u egzilu govoriti i nekadašnji glavni urednik turskih novina Cumhuriyet, Can Dündar, kojem također prijeti zatvorska kazna.

Sajam knjiga u Frankfurtu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Sajam knjiga u Frankfurtu najveći je izdavački događaj na svijetu, a povezuje preko sedam tisuća izlagača iz više od 100 zemalja.  

Potječe još iz srednjeg vijeka. Prvi Frankfurter Buchmesse održan je 1454., nedugo nakon što je Johannes Gutenberg u Mainzu blizu Frankfurta izumio tiskarski stroj.

Hrvatski pisci, kako su objavili 9. listopada iz Zajednice nakladnika i knjižara, publici će se predstaviti samo putem projekcija HTV-ove emisije 'Prekid programa zbog čitanja' na dva štanda domaće nakladničke produkcije.