23. sprnja

Arena Pula: 20. obljetnica filma Gospodar prstenova: Povratak kralja: Svečana projekcija i druženje s Oskarovcima

14.07.2023 u 14:50

Bionic
Reading

Hrvatska 23. srpnja postaje središte sedme umjetnosti. Hollywood će na jednu večer napustiti svoj losanđeleski dom i postati stanovnik pulske Arene, najočuvanijeg amfiteatra iz doba Rimskog Carstva, arhitektonskim i inženjerskim čudom koje broji više od 2000 godina

A Međunarodni festival filmske glazbe i zvuka (International Sound & Film Music Festival | ISFMF) već više od jednog desetljeća čini upravo to – magiju filma i glazbe isprepletenu glamurom šoubiznisa pretvara dostupnom, pokazujući kako druženje sa, stoji u najavi.

Gosti ISFMF-a koji su tijekom proteklih 11 godina došli u Hrvatsku osvojili su nevjerojatnih 20 Oscara i brojne druge nagrade, stvarali su najveće filmove, skladali najljepše soundtrackove, a sa svima njima družili su se nebrojeni festivalski posjetitelji iz svih krajeva svijeta, ispijajući kavu, uživajući u kremšnitama i sklapajući predivna poznanstva.

I dok je prošle godine ISFMF proslavio 10. obljetnicu prikazivanjem remek-djela 'Gladijator' u pulskoj Areni – a pridružili se dizajner zvuka, četverostruki oskarovac Scott Millan, zatim Oscarom nagrađeni skladatelji Stephen Warbeck i Hildur Guðnadóttir, za Oscara nominirani glumac Ciarán Hinds i brojni drugi – ovogodišnji festival postavlja ljestvicu još više!

23. srpnja na spektakularan način obilježit će se 20. obljetnica finala najveće trilogije u povijesti filma – 'Gospodar prstenova: Povratak kralja' Petera Jacksona. Za to filmsko čudo ne treba puno govoriti. S druge strane, u oko posebno upadaju ovogodišnji gosti.

Nagrade za životno djelo primit će skladatelj Howard Shore i dizajner zvuka Michael Minkler, obojica trostruki oskarovci s preko 40 godina uspješne karijere. Također, gostovat će i Mark Ulano, koji je svog Oscara primio ni više ni manje za 'Titanic' Jamesa Camerona.

Osim što je skladao glazbu za 'Gospodara prstenova' (kasnije i za 'Hobita') za koje je bio nagrađen trima Oscarima, Howard Shore je uglazbio brojne druge kultne filmove, kao što su 'Muha', 'Kad jaganjci utihnu', 'Philadelphia', 'Sedam', 'Bande New Yorka' i 'Pokojni', a jedan je od tek nekolicine živućih skladatelja koji rade samostalno – nema suradnike orkestratore te svu glazbu zapisuje olovkom na papir.

Michael Minkler legenda je u filmskoj industriji, pripadnik jedne od četiriju obiteljskih generacija koje su postavile tehnološke standarde u filmskom zvuku, a u karijeri je radio nevjerojatne naslove: 'Ratovi zvijezda', 'JFK', 'Black Hawk Down', 'Chicago', 'Nemilosrdni gadovi', 'Odbjegli Django', 'Ljepotica i zvijer' i brojne druge.

Mark Ulano, ništa manje. Osim spomenutog 'Titanica'', ovaj dizajner zvuka radio je upravo s Michaelom Minklerom na filmovima Quentina Tarantina, a zajedno su bili nominirani za Osccara za rad na filmu 'Bilo jednom u Hollywodu' (uz njih je bio nominiran i Michaelov sin Christian). Ulano je osim toga i vrhunski predavač te je diljem svijeta imao brojna predavanja i radionice na kojima je mnogim filmskim aspirantima i ostalim ljubiteljima još više približio holivudske tips & tricks.