VRLI NOVI SVIJET

Aplikacije kompleksna publicistička djela sažimaju na 15 minuta čitanja

24.06.2016 u 12:00

Bionic
Reading

Aplikacije Joosr i Blinkist osmišljene su s namjerom da knjige sažmu u tekstove koji se mogu pročitati u roku od 15 minuta. Iako se na prvi pogled to čini kao problematična ideja, postoje i mnogi korisnici koji su oduševljeni mogućnošću da tako pročitaju, primjerice, ‘Kratku povijest vremena’ Stephena Hawkinga

'Je li to čitanje ili ‘čitanje’?' pita se Guardianu članku u kojemu se analiziraju aplikacije čija je svrha sažeti kompleksna publicistička djela na tekstove koji se mogu pročitati u 15 minuta.

Tradicionalni ljubitelji čitanja, koji uživaju imati knjigu u ruci zasigurno nisu oduševljeni idejom da u četvrt sata pročitaju sažetke nekih od najvažnijih djela suvremene publicistike, no Guardian konstatira da su aplikacije kao Joosr i Blinkist odlično osmišljene, te doista nude vrijedne sažetke iz kojih se može saznati najvažnije. Joosr tako nudi sažetke 100 publicističkih naslova, među kojima je najpoznatiji ‘Kratka povijest vremena’ genijalnog fizičara Stephena Hawkinga. Objašnjavaju da je aplikacija nastala zbog toga što se mnogo ljudi, prema istraživanjima u Velikoj Britaniji njih šest od 10 žali kako ne stignu čitati koliko bi željeli te im se ovako omogućava da popune rupe u svojem znanju. Blinkist pak obećava potencijalnim korisnicima svoje aplikacije da će 'za 15 minuta postati pametniji'.

Guardian pak konstatira da se na isti način ne bi moglo sažeti literarna djela, jer u njima mnogo toga ovisi o stilu i posebnom književnom glasu autora.

U svakom slučaju, za one koji su zainteresirani, Joosr je pripremio i promotivni video koji možete pogledati ispod.