IZVANREDNO STANJE

Apel za spas splitskog HNK

  • Autor: Igor Ružić
  • Zadnja izmjena 11.10.2012 11:22
  • Objavljeno 11.10.2012 u 11:22
Duško Mucalo

Duško Mucalo

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Situacija s Hrvatskim narodnim kazalištem u Splitu već odavno nije dobra, ali prijeti da postane – još gora. Dok se mandati v. d.-a intendanta Duška Mucala troše jednakom brzinom kao i njegova slava 'menadžera koji će znati upravljati kazalištem', pa su došli i do svojega kraja, do nove sjednice Gradskog vijeća Grada Splita tamošnji je HNK, prema sudu njegovih zaposlenika, obezglavljen

U novom dramatičnom dopisu stari znanac javnosti, predsjednik Radničkog vijeća HNK Split Vjeko Santrić najavljuje kako će zaposlenici kazališta 11. listopada točno u podne u zgradi Banovine, sjedištu splitske gradske vlasti, uručiti apel za spas njihove kuće.

Stanje koje je odavno na rubu rasula sad se pretvorilo u apsurd, jer trenutno kazalištem nitko ne upravlja, s obzirom da je Dušku Mucalu 6. listopada istekao mandat, a imenovanje nove uprave s intendantom Tončijem Bilićem na čelu očekuje se na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća 17. listopada.

U međuvremenu, tvrdi Santrić, kazalište je na 'automatskom pilotu' jer ga faktički nitko ne zastupa. Po zakonu je to dužan činiti dosadašnji intendant, ili v. d. intendanta, sve do izbora nove uprave.

U HNK Split tako vlada 'izvanredno stanje', u kojem Radničko vijeće svojim članovima savjetuje da dolaze na posao i održavaju formu, ali da istodobno paze da ne primaju radne zadatke od neovlaštenih osoba. Koliko je to održivo, a koliko zdravo za funkcioniranje jedne kazališne kuće, ne treba previše objašnjavati.

Kako se od splitskog Gradskog vijeća, sudeći prema njegovom dosadašnjem odnosu prema najvećoj kazališnoj kući u gradu, očito ne može previše očekivati, mnogi pogled upiru u Ministarstvo kulture.

Ono, međutim, nema ingerencije nad HNK Split, iako bi, pogotovo u ovako kriznim vremenima i u ovako kriznoj situaciji, moglo barem dati barem neku diplomatsku notu s uobičajenim sintagmama kao što su 'pozorno pratimo' ili 'sa zabrinutošću uočavamo...'.

Od četiri kuće s prefiksom HNK, splitska je sigurno u najtežem stanju, a lokalna se vlast već godinama trudi pokazati kako je za kazalište i za njegov proizvod uopće nije briga. Upravo zato, apeli da se i Ministarstvo aktivnije uključi u priču nisu bez osnova.

Nova uprava, s intendantom Točijem Bilićem u čijem timu su Jasen Boko kao direktor Drame, Dinko Bogdanić kao šef Baleta i Ivica Čikeš na čelu Opere, trebala je biti izglasana na sjednici Gradskog vijeća još sredinom rujna, ali se to prolongiralo pa je novi rok spomenuti 17. listopada.

Ukoliko se i tada ne imenuje, Mucalo ostaje u lebdećoj poziciji čovjeka koji 'i jest i nije'. Što znači i da je cijeli program sezone 2012-2013. upravo takav. U nezavidnom položaju nisu samo umjetnici koji bi ga trebali realizirati, nego i pretplatnici koji će tek saznati što su platili i što će zapravo ove sezone gledati na pozornici 'svog' HNK.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi