'PLESNA DEMOKRACIJA'

Premijera u ZPC-u: Predstava u kojoj publika bira što će se plesati na sceni

03.10.2019 u 15:51

Bionic
Reading

'Plesna demokracija', predstava u kojoj gledatelji određuju njezin oblik i kraj te, u skladu s naslovom, biraju što će se i kako plesati na sceni, premijerno će se izvesti 5. listopada u Zagrebačkom plesnom centru (ZPC).

Izvođači 'Plesne demokracije' su Marta Habulin, Jan Novosel i Sara Piljek, a koreografiju potpisuje Jasna Čižmek Tarbuk.

Pokušavajući odgovoriti na pitanje imaju li izvođači demokracije svoju savjest i potrebe ili će se predati izboru koji im je nametnut, autori pozivaju gledatelje da im se pridruže u 'istraživanju odnosa između demokratskog izbora i najboljeg izbora, odnosa između kolektivnog i osobnog izbora te odnosa gledatelja i izvođača'.

Predstava se bavi vječnom temom, ljubavnim trokutom, ali s odmakom u svjetlu naše političke realnosti, a gledatelji će svoj glas za jedan od ponuđenih izbora moći dati podizanjem crvene ili plave strane papira, odnosno glasačkog listića.

'U duhu vremena i s ciljem uspostavljanja potpune demokratičnosti bez iznimke, glasovi gledatelja se detektiraju automatski; oni su snimljeni kamerom i određeni algoritmom za računalni vid koji ih u djeliću sekunde vizualno analizira i prepoznaje', najavljeno je.

Predstava je pod video nadzorom - a gledatelji mogu, ako žele, ostati anonimni u svojem glasanju navlačenjem maske na lice.

Računalni algoritam će odrediti postotak glasova te proglasiti koji je izbor odabran demokratskim putem. Verzija većine onda se igra iako možda nije nečiji odabir, kao što se i život živi često prema izborima nekih drugih.

Autori kažu da tijekom predstave treba paziti da se ne bi upalo u kolotečinu pasivnosti izazvanu automatizmom demokracije, što može dovesti do toga da se čini kao da su izbori namješteni ili da netko drugi bira umjesto nas.

Po riječima dramaturga predstave Patrika Gregureca, tim se radom demokracija istražuje u kontekstu okosnice suvremenog društva te, među ostalim, toga u kolikoj smo se mjeri spremni prepustiti ugodnosti i učinkovitosti tehnologije, a pod cijenu osobne privatnosti i intime.

''Plesna demokracija' je predstava koja će u svojem liberalno-tehnokratskom pristupu biti drugačija iz izvedbe u izvedbu te u potpunosti ovisi o kolektivnom izboru gledatelja, tako da glasajte kao i uvijek, prema željama, po savjesti - i najvažnije od svega, informirano', ustvrdio je.