BOSONOGI GEN

Antiratni strip izazvao je kontroverze u Japanu

27.08.2013 u 09:55

Bionic
Reading

Popularna japanska manga 'Hadashi No Gen' (Bosonogi Gen), priča o preživljavanju nakon atomske bombe u Hirošimi, odstranjena je iz knjižnica japanskog grada Matsue

Japanska manga serija smatra se antiratnim klasikom književnosti, a izazvala je kontroverze nakon što je prošlog tjedna uklonjena iz knjižnica u japanskom gradu Matsue zbog 'neprikladnog sadržaja'.

Strip je temeljen na iskustvima autora Keija Nakazawe, kad je imao šest godina u vrijeme bombardiranja Hirošime, u kojem su poginuli njegov otac i brat.


Priča kritizira vladavinu cara Hirohita, koji je vladao od 1926. do smrti 1989, i u čije je ime japanska vlast sudjelovala u Drugom svjetskom ratu. Autor je vjerno prikazao posljedice atomske bombe te zločine bivše japanske vojske.

U Hrvatskoj kultni strip objavila je izdavačka kuća Fibra

'Kroz Bosonogog Gena, Keiji Nakazawa oslikava tragediju kakva se ljudskoj rasi nikad prije nije dogodila. On prikazuje jezivu destruktivnu snagu atomskog oružja, ali i okrutnu sudbinu žrtava i preživjelih u godinama koje su uslijedile. Gen, mladi junak ove priče, ipak nekako uspijeva prevladati nedaću za nedaćom, uvijek pun hrabrosti i smisla za humor. Bosonogi Gen je priča o nadi i ljudskom trijumfu pred licem nuklearnog holokausta koja je nadahnula generacije čitatelja širom svijeta', stoji u opisu stripa na njihovim službenim stranicama

Nakon odluke o zabrani posuđivanja kultne mange, čak 44 od ukupno 49 ravnatelja škola u japanskom gradu se pobunilo protiv odluke, a situacija još čeka rasplet, jer se školsko vijeće sastaje ovaj tjedan kako bi ponovno 'razmislili' o odluci.