ANTOLOGIJA ZRINKE OSTOVIĆ

Antijunakinje na Strip-teaseu u Booksi

11.04.2016 u 11:26

Bionic
Reading

Program "Književni budoar" zagrebačkog kluba Bookse ugostit će u utorak 12. travnja ilustratoricu i strip umjetnicu Zrinku Ostović, koja će na tribini posvećenoj stripu "Strip-tease Matka Vladanovića" predstaviti nedavno objavljenu antologiju svojih radova nazvanu "Antijunakinje".

Zrinka Ostović (1967.) karijeru u stripu započela je početkom devedesetih, najprije u Večernjem listu, potom u specijaliziranom ženskom časopisu Kareta, a nakon toga njezini su se crteži objavljivali u raznim revijama, pridonoseći životu medija koji je tijekom tog desetljeća bio na koljenima.

Objavljivala je stripove u francuskim, američkim i britanskim časopisima, sudjelovala na bijenalnim izložbama ženskog stripa u Ferrari i samostalnim izložbama u Zagrebu i Chicagu, radila na brojnim stripovima za djecu, bila uvrštena u zbornike i antologije, radila na slikovnici za slijepe i projektu multisenzorskih izložbi i cijelo to vrijeme, ističe se u najavi, "ostala kritična, ponekad sarkastična, duhovita i svoja".

Povod njezinu gostovanju u Booksi nedavno je objavljena "antologija" njezinih radova nazvana "Antijunakinje" (Vedis i Ogranak Matice hrvatske Senj, 2016.). U razgovoru o "Antijunakinjama", devedesetima, dječjim pravima, edukativnoj umjetnosti i autoironiji u crtežu Ostović će se na tribini pridružiti urednik i izdavač Veljko Krulčić.

"Strip-tease Matka Vladanovića" serija je tribina koja se, kako joj i naziv kaže, bavi stripom i dio je Booksinog književnog programa nazvanog Književni budoar koji se provodi već dvanaestu godinu.