PET KANDIDATA

Ovo su finalisti književne nagrade tportala za najbolji hrvatski roman

  • Autor: Tina Barbarić
  • Zadnja izmjena 29.04.2020 09:59
  • Objavljeno 29.04.2020 u 09:59
Finalisti književne nagrade tportala

Finalisti književne nagrade tportala

Izvor: tportal.hr / Autor: Neven Bučević

Žiri književne nagrade tportala u sastavu njegove predsjednice, kroatistice Andree Milanko, prevoditeljice i pjesnikinje Vande Mikšić, redateljice Anice Tomić, pisca Roberta Perišića te psihologa i tportalova kolumnista Borisa Jokića odabrao je pet finalista koji se natječu za titulu najboljeg hrvatskog romana i nagradu od 50 tisuća kuna

U konkurenciju za književnu nagradu tportala, koja se dodjeljuje 13. put, ulaze hrvatski romani izdani u prošloj kalendarskoj godini, a prijavljuju ih izdavači ili autori. Prijavljeno je 50 naslova, a najbolje je birao peteročlani žiri koji od ove godine djeluje u novom sastavu. Izbor su najprije suzili na 11 polufinalnih, nakon čega su za ovih pet romana odlučili da ostaju u finalu:

Kako zavoljeti morskog psa?, Nataša Govedić, Sandorf

Nataša Govedić istražuje dugogodišnji odnos dviju prijateljica, a kroz 64 poglavlja tematizira ga ne samo kroz brojne varijante osobne fikcije, autobiografije ili samosuočenja, nego i kroz lirske, epistolarne, filozofske dionice, kroz prozne eseje te obrade dramskog i filmskog pripovijedanja, ali i kroz interludije u formi bajke i likovne refleksije.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Sandorf

Nemirnica, Mihaela Gašpar, Disput

Naslovom se oslanjajući na naziv elementa satnog mehanizma koji njegovo otkucavanje čini mogućim i preciznim, autorica poručuje da otkucava i čitav svijet, samo čovjek o tome nikad ne misli, zaokupljen bučnijim stvarima. Otkucavanja nije bio svjestan ni njen glavni junak Josip Majdak, premda je pola života proveo radeći kao urar, sve dok mu nije zaprijetila smrt.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Disput

Proslava, Damir Karakaš, OceanMore

Damir Karakaš vraća se među sjene i magle, tišinu i zvukove, boje i mirise zavičajnog krajolika, Like. U širokom vremenskom luku romana kraj jednog rata nagoviješta iskustva novih stradanja, a surovost svakodnevice, u kojoj preživljavanje ne ostavlja mnogo prostora za promjenu, pokazuje svu kompleksnost ljudskog postojanja.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: OceanMore

Nadohvat, Ena Katarina Haler, VBZ

U realističkom ključu i s čestim lirskim momentima 'Nadohvat', romaneskni prvijenac Ene Katarine Haler, prikazuje seoski život Banovine, a koji ljudi toga kraja nastoje voditi u duboko tragičnim okolnostima Drugog svjetskog rata. Kadar se potom s njihova najbližeg susjedstva širi na čitavo mjesto Zrin, toponim dotad znan tek kao sjedište plemića Šubića Zrinskih, dok se epizodno oživljava salonsko ozračje ratnog Zagreba.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: V.B.Z.

Stranka, Bojan Žižović, Sandorf

U svome debitantskom romanu Bojan Žižović opisuje moralno retardiranog i intelektualno potkapacitiranog, ali megalomanski ambicioznog i 'perspektivnog' mladića kako se strelovito uspinje ljestvicom stranačke hijerarhije, od puzanja ispod kancelarijskih stolova do olimpskih predsjedničkih visina.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Sandorf

Pobjednicu ili pobjednika 13. književne nagrade tportala za najbolji hrvatski roman objavit ćemo 20. svibnja.

Lani je nagradu osvojio Nikola Petković za roman 'Put u Gonars' objavljen u izdanju Profila, a godinu ranije pobijedila je Dubravka Ugrešić s romanom 'Lisica', objavljenim u izdanju nakladničke kuće Fraktura.

Prethodnih godina nagradu su dobile autorice Olja Savičević Ivančević za roman 'Adio kauboju' (Algoritam, novo izdanje Sandorf) i Sibila Petlevski za 'Vrijeme laži' (Fraktura) te autori Kristian Novak, koji je nagrađivan dva puta, za roman 'Ciganin, ali najljepši' (OceanMore) te za 'Črnu mati zemlu' (Algoritam, novo izdanje OceanMore), potom Dalibor Šimpraga za roman 'Anastasia' (Durieux), Tahir Mujičić za roman 'Budi Hamlet, pane Hamlete' (AGM), Drago Glamuzina za roman 'Tri' (Profil), Zoran Malkoč za roman 'Roki Raketa' (Profil), Ivica Đikić za roman 'Sanjao sam slonove' (Naklada Ljevak) te Slobodan Šnajder za 'Doba mjedi' (Tim Press).

  • +46
  • +43

Svih 50 naslova prijavljenih za ovogodišnju književnu nagradu tportala

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić/Neven Bučević

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!