FESTIVAL SXSW

Američka premijera filma 'Goran' Nevija Marasovića

01.02.2017 u 16:27

Bionic
Reading

Film 'Goran' Nevija Marasovića američku će premijeru imati u programu multimedijskog festivala South by Southwest (SXSW), koji se održava od 10. do 18. ožujka u Austinu i koji je već gotovo četvrt stoljeća jedna od najvažnijih platformi za promociju nezavisnog filma u Sjevernoj Americi

Marasovićeva psihološka drama s elementima trilera uvrštena je na festival među 125 filmova odabranih od njih 2430 prijavljenih. Prikazat će se u sklopu Festivalskih favorita, sekcije posvećene hvaljenim naslovima koji su već počeli svoju festivalsku distribuciju, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

Scenarij potpisuje norveški scenarist i književnik Gjermund Gisvold, koji je filmu dao dašak atmosfere prepoznatljive iz skandinavskih filmova i televizijskih kriminalističkih serija.

Goran iz naslova je lokalni taksist (Franjo Dijak) koji živi sa slijepom suprugom (Nataša Janjić), koja potakne njegovo 'intimno ludilo' kada objavi da je trudna. Glavni se lik počne neobično ponašati, sumnjati u svoju suprugu, prijatelje (Goran Bogdan, Bojan Navojec).

Ispod razgledničke idile snijegom zametenog Gorskog kotara kriju se mnoge tajne i zatomljene emocije koje buknu kada u posjet obitelji dolazi brat Goranove supruge (Janko Popović Volarić), koji u kuću svog oca (Milan Štrljić) dovodi bliskog prijatelja (Filip Križan).

Film je svjetsku premijeru imao prošle godine na Fantasia International Film festivalu u Montrealu, gdje je Franjo Dijak osvojio nagradu Cheval Noir za najboljeg glumca. Dosad je prikazan na festivalima u Luksemburgu, Bjelorusiji i Belgiji.

Trailer filma 'Goran' Autor: Youtube

Riječ je o trećem dugometražnom igranom filmu Nevija Marasovića, nakon filmova 'The Show Must Go On' i 'Vis-a-Vis'. Snimljen je u produkciji Antitalenta, za distribuciju je zadužen Blitz, a postoprodukcija je ostvarena uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra.

Festival SXSW, koji spaja glazbu, film, interaktivne medije i konferencije, opisan je na web stranici IndieWire kao 'vodeći primjer onoga kako bi festivali mogli izgledati u budućnosti'.

Njegov filmski program, podijeljen u 12 sekcija koje uključuju igrane i dokumentarne, umjetničke i žanrovske uratke, donosi čak 51 debitantski film.

Otvara ga premijera premijer novog filma Terrenca Malicka 'Song to Song', u kojem glavne uloge igraju Ryan Gosling, Natalie Portman, Michael Fassbender i Rooney Mara.