najbolji studentski radovi

ALU PERSPEKTIVA 2019 - završna izložba studenata Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu

31.05.2019 u 16:02

Bionic
Reading

Uoči Dana Akademije, u petak, 7. lipnja od 12 sati otvara se ALU PERSPEKTIVA 2019 - 'Završna izložba studenata' na kojoj se predstavljaju najbolji studentski radovi nastali tijekom godine kao rezultat nastavnoga procesa

Završna izložba odvija se na svim lokacijama Akademije likovnih umjetnosti: Zamenhofovoj 14 ,Zagorskoj 16, Jabukovcu 10 i Ilici 85 u periodu 07.lipnja do 24.lipnja. Na izložbi će se moći vidjeti najbolji radovi svih studenata sa svih 6 odsjeka akademije - slikarski, grafički, kiparski, nastavnički, animirani film i novi mediji, konzerviranje i restauriranje umjetnina. Ulaz je besplatan.

Povodom otvorenja izložbe u petak, 7. lipnja od 12 sati u parku Akademije likovnih umjetnosti, Ilica 85 održati će se glazbeno scenski program u kojem nastupaju renomirani hrvatski izvođači (Super Funk Sessions, Davor Križić Experiment i Gretta) i gosti sa sestrinskih umjetničkih akademija – Muzičke akademije i Akademije dramskih umjetnosti.

Transformacijom tradicionalne završne godišnje izložbe studenata u multimedijalni projekt ALU PERSPEKTIVA, Akademija nastavlja svoju bogatu tradiciju razvoja nove umjetničke prakse i povezivanja između različitih umjetničkih formi. Akademija likovnih umjetnosti kroz projekt ALU Perspektiva otvara se prema građanstvu, ali dodatno i prema stručnoj javnosti.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Nikolina Žabčić

Prilikom pokretanja projekta ALU PERSPEKTIVA dekan prof.art. Tomislav Buntak izjavio je: 'Vjerujemo da je to dobar način da pokažemo kako se na Akademiji likovnih umjetnosti odgajaju generacije novih umjetnika koji će biti sposobni ostaviti svoj pečat u životu Zagreba i Hrvatske.'

Ove godine je Akademija likovnih umjetnosti odlučila nagraditi originalnom studentskom grafikom prvih 112 posjetitelja svih lokacija Akademije – Ilica 85 (glavna zgrada i dvorišna zgrada OZAFIN), Jabukovac 10, Zamenhofova 14 i Zagorska16.

O AKADEMIJI LIKOVNIH UMJETNOSTI

Akademija likovnih umjetnosti ove godine obilježava 112. godišnjicu i jedna je umjetničkih akademija 350 godina starog zagrebačkog sveučilišta. Osnovana je kao Viša škola za umjetnost i umjetni obrt na prostoru nekadašnjeg Kraljevskog zemaljskog rodilišta. Početak Akademije bio je organiziran oko rada 6 atelijera tada najpoznatijih likovnih umjetnika (R. Frangeša Mihanovića, R. Valdeca, R. Auera, O. Ivekovića, B. Csikosa Sesije, M. Clementa Crnčića). Nacrte za njih napravio je Herman Bollé, koji je radom na katedrali te izgradnjom Mirogoja, Obrtne škole i Muzeja za umjetnost i obrt odredio neke temeljne točke zagrebačkog urbaniteta.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Mirta Brkulj

Akademija je od svojih početka snažno djelovala na čitav kulturni život Zagreba, a njezini nastavnici i studenti su tijekom godina nastavili oblikovati zagrebački vizualni identitet. Razdoblje od  1920-tih do 1940-tih godina na ALU je obilježeno snažnom osobnošću i radom Ivana Meštrovića, koji je u Akademijinoj ljevaonici odlio i svoje Indijance za Chicago te Grgura Ninskoga za Split. Jedno vrijeme na ustanovi je djelovala i arhitektonska škola Drage Iblera, autora poznatog Drvenog nebodera. Nastavnici ALU autori su i nekih od neprepoznatljivijih zagrebačkih spomenika: Kralja Tomislava, Zlatareva zlata, Augusta Šenoe, Tina Ujevića, Kumice i drugih, ali i spomenika u drugim gradovima (Ranjena golubica u Vukovaru). Neki od njih predstavljali su Hrvatsku na Venecijanskom bijenalu i drugim poznatim međunarodnim izložbama i smotrama.

Akademija se tijekom svoje duge povijesti mijenjala te otvarala nove odjele i usmjerenja, uvodeći u program nove umjetničke prakse, ali istodobno čuvajući svoje tradicije, primjerice u kvalitetnoj nastavi crtanja.