UOČI PREMIJERE

Aleksandar Popovski: 'Moj 'Kralj Rikard III.' politički je triler za suvremenu publiku'

09.12.2017 u 16:06

Bionic
Reading

Nova predstava zagrebačkog Gradskog dramskog kazališta Gavelle, najpolitičnija povijesna drama Williama Shakespearea 'Kralj Rikard III.', koju premijerno 15. prosinca u teatru u Frankopanskoj postavlja Aleksandar Popovski, biti će, po riječima tog makedonskog redatelja, politički filmski triler za suvremenu publiku o procesu razvoja punokrvnog zločinca

'Svi mi imamo nekakvu predodžbu o tome tko je Rikard. Znamo da je to jedan zao čovjek koji ne preže ni od čega da bi došao do vlasti. Meni se u tom materijalu jako uzbudljivim čini nešto drugo - profil tog čovjeka kojeg mi danas gledamo na sceni', rekao je makedonski redatelj Aleksandar Popovski u razgovoru za Hinu.

Kao redatelja, u toj ga drami, kako je istaknuo, posebno intrigira 'frustracija slabijega', jer Shakespeare je tu od invalida, fizičkog, ali još i više duhovnog, napravio čovjeka koji uspješno prebrodi sve prepreke uklanjanjem izravnih kraljevih nasljednika kako bi sam postao kralj.

  • +9
Redatelj Aleksandar Popovski Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

'Jedan invalid – pritom ne govorim o fizičkom invaliditetu, nego o sakatosti duše – čovjek koji u početku nema šanse postati kralj, uspijeva se probiti kroz sve. Kada taj isfrustrirani čovjek dobije vlast, on postane još strašniji. Ta mi se dimenzija čini strašno zanimljivom', objasnio je redatelj i dodao: 'Druga zanimljiva stvar je to što Shakespeare kod svojih ubojica još u ranoj fazi uvodi pojam savjesti, ali ne u nekom religioznom smislu, već u smislu da postoji nešto što je izvan pisanih zakona, da postoji paralelni svijet u kojemu postoji kazna.'

Aleksandar Popovski poznat je po čestim gostovanjima u Hrvatskoj – u Gavelli je režirao jednu od njezinih najvećih uspješnica, nagrađivanu predstavu 'San Ivanjske noći', pa 'Peera Gynta' i 'Antigonu', u HNK-u Ivana pl. Zajca u Rijeci postavio je predstavu 'Cirkus Destetika', u Kazalištu Ulysses 'Odiseja', u HNK-u Zagreb 'Na tri kralja ili kako hoćete', u Satiričkom kazalištu Kerempuh predstave 'Zmaj' i 'Živio Harms! Čuda postoje'. Ipak, od svih autora, Shakespearea  posebno voli kao 'majstora emotivnih zamki kojima otvara nevjerojatne svjetove'.

Rikarda glumi Ozren Grabarić, glumac koji ima snagu potrebnu za gradnju lika zlikovca-usamljenika kojega pogone infantilni snovi i osobni demoni. Popovski ističe da s njim, ali i čitavim Gavellinim ansamblom ima desetogodišnje iskustvo – upravo slave 'jedan mali jubilej': njegova prva predstava u tome kazalištu, 'San Ivanjske moći' premijerno je igrala prije deset godina, 21. prosinca 2007. 

'Ansambl Gavelle predstavlja bitan dio mojeg kreativnog rada i tu sam ponovo s nizom glumaca s kojima sam već surađivao, a Ozren je jedan od njih. Uvijek kad krenemo u neku novu predstavu razgovaramo o tome gdje smo dotad stigli i koje bi granice pomicali dalje', kazao je.

U predstavi još igraju Andrej Dojkić (Vojvoda od Clarencea, Rikardov brat), Sven Šestak (Lord Hastings), Martina Čvek (Lady Ana), Dijana Vidušin (Kraljica Elizabeta), Sven Medvešek (Lord Rivers), Živko Anočić (Vojvoda od Buckinghama), Bojana Gregorić Vejzović (Kraljica Margareta), a glumački ansambl čine i Ivan Grčić, Đorđe Kukuljica, Hrvoje Klobučar, Slavica Knežević, Filip Šovagović, Nikola Baće, te Anica Kovačević.